PUNI SE RAČUN OPĆINE ČEMINAC

13. kolovoza 2019.

Posljednje održana sjednica Općinskog vijeća Općine Čeminac, točnije izglasavanje nekih odluka, izazvala je (novu) buru negodovanja oporbenih vijećnika i dijela mještana ove općine.

Riječ je, prije svega, o povećanju komunalne naknade te Odluci o nerazvrstanim cestama.
Pinjuhova (dr. Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac) nezavisna većina na sjednici je Općinskog vijeća izglasala novo povećanje komunalne naknade s 0,55 na 0,65 kuna, što je 18-postotno povećanje – objašnjava oporbeni općinski vijećnik Matko Perković (HDSSB), naglašavajući kako je i dosadašnjih 0,55 kuna poprilično velika komunalna naknada, zbog čega je prije organiziran i prosvjed. Tvrdi kako je načelnik očito prisiljen puniti općinsku blagajnu na ovaj nepopularan način.
Puno obećanja i nerealnih planova želi nadomjestiti uzimanjem od onih koji rade i stvaraju – kaže Perković, nastavljajući kako je nezadovoljan i odlukom koja načelniku omogućava ponovno uvođenje naknade za korištenje javnih površina, takozvanu traktorinu. Vladajuća većina je, naime, donijela Odluku o nerazvrstanim cestama, u kojoj se spominje plaćanje naknade za prekomjernu upotrebu nerazvrstanih cesta, čiji iznos utvrđuje načelnik posebnom Odlukom.

Podsjetimo, Visoki Upravni sud RH ukinuo je nedavno članak 6. Odluke o općinskim porezima u dijelu stavka 3.‘‘Način uporabe javnih površina – iznos‘‘, kojim se utvrđuje iznos godišnjeg poreza za korištenje javnih površina s obzirom na vrstu vozila i njihove karakteristike… Obrazloženo je kako je Općina Čeminac dijelom Odluke da se porez na korištenje javnih prometnih površina plaća za motorna i priključna vozila, postupila protivno odredbama Zakona o lokalnim porezima, koji takvu vrstu poreza ne propisuje, te ju je, kao nezakonitu – trebalo ukinuti. No Pinjuh je još tada isticao kako im je Visoki Upravni sud ukidanjem dijela Odluke samo dao smjernicu za izradu pravovaljane Oduke.

– Premda nam je odobreno donošenje takve Odluke, svima je promaknulo kako je u cijelom tekstu, iza riječi ‘‘javne površine‘‘, trebalo samo dodati ‘‘u vlasništvu općine Čeminac‘‘ – rekao je Pinjuh, komentiravši odluku Visokog Upravnog suda, naglašavajući tada kako će Općinsko vijeće ispraviti tekst odluke i nastaviti s njezinom primjenom. Dodao je još kako je sve skupa dokaz da nekoliko mještana zajedničku imovinu koristi za vlastito bogaćenje, što, u vrijeme dok je načelnik, neće dozvoliti.

Ivica Getto
Website Apps