Ovogodišnja fišijada neće biti samo manifestacija na kojoj kuhamo, jedemo i zabavljamo se nego i promocija lokalnih proizvoda, gospodarstvenika i OPG-ova – rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob na konferenciji za novinare održanoj u povodu subotnje belomanastirske (najveće u Hrvatskoj) fišijade, u sklopu koje će se prvi put održati Državno prvenstvo u kuhanju fiša. Istoga dana ‘‘kuhače će ukrižati‘‘ i lokalni kuhari u sklopu Prvenstva Baranje, na koje se prijavilo 250 kuhara, čime je srušen dosadašnji rekord.

– Riječ je o velikom događaju koji se iz godine u godinu diže na višu razinu. Cilj nam je bio da fišijada izađe iz baranjskih, pa čak i županijskih okvira, u čemu smo uspjeli – istaknuo je Rob, dodavši kako su zbog velikog interesa bili prisiljeni limitirati broj kuhara. Dodao je kako se već vode razgovori s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i Ministarstvom gospodarstva, koji su prepoznali važnost ovakve manifestacije, pa je gotovo sigurno da će se već iduće godine uključiti u organizaciju. Na taj će način ostati više novca iz lokalnog budžeta za organizaciju cjelokupne manifestacije. Njezinu važnost prepoznala je i Osječko-baranjska županija.

Ideja o organiziranju Državnog prvenstva, paralelno s Prvenstvom Baranje, rođena je tijekom prošlogodišnje fišijade, koja je također bila najveća u Hrvatskoj – rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana, Goran Ivanović, podsjetivši na ondašnju impresivnu sliku, kojoj je poseban ‘‘štih‘‘ davalo 200-tinjak vatri na kojima se ‘‘krčkalo‘‘ isto toliko kotlića. Dodao je još kako je Baranja sama po sebi sinonim za riblji paprikaš i papriku, bez koje nema dobrog fiša.

Upravo smo stoga zaključili kako je potrebna jedna ovakva manifestacija kojom ćemo brendirati ne samo Beli Manastir i Baranju nego i cijelu Osječko-baranjsku županiju – podvukao je Ivanović. A da na Prvenstvu Hrvatske neće biti jednostavno pobijediti, dokaz je i tročlana ocjenjivačka komisija, sastavljana od ‘‘struke‘‘, na čijem će čelu biti Ivan Đukić, predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.

– Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša specifično je upravo po tome što će fiševe ocjenjivati struka. Kriteriji će biti visoki – objasnio je Đukić. Važno je istaknuti kako sve skupa započinje dan prije (u petak, 6. rujna) izlučnim natjecanjem u Nardu. Tamo će kuhati pobjednici raznih fišijada iz nekoliko županija, a petorica prvoplasiranih prenijet će bodove u Beli Manastir, što će im dati određenu prednost u odnosu prema ostalim sudionicima, jer će svi oni koji budu kuhali u Nardu, kuhati i u Belom Manastiru, o čemu je govorio predstavnik TZ-a Grada Valpova. Prvenstvo Baranje počinje u 17 sati, a sat poslije vatre će zapaliti sudionici Državnog prvenstva. Oko 20.30 planirano je proglašenje pobjednika.

 

Sastav Melem i Indira Forza

Sve kuhare i goste dočekat će štandovi s autohtonim proizvodima, bogata gastronomska ponuda te brojne zabavne igre za djecu i odrasle, za čije su pobjednike osigurane vrijedne nagrade. Goste će zabavljati TS Melem, a oko 21 sat počet će koncert Indire Forze. Suorganizatori belomanastirske fišijade su grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija i TZ Baranja, čiji se direktor, Matej Perkušić, zapitao zašto jedini baranjski grad ne bi diljem Hrvatske bio poznat po fišijadi, kao Đakovo po Đakovačkim vezovima, Vinkovci po Vinkovačim jesenima…

I.Getto
Website Apps