Dio financijskog ‘‘kolača‘‘ s 9. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pripao je i gradu Belom Manastiru.

Belomanastirci su, naime, inkasirali približno 15 milijuna kuna za projekt Prometni centar Beli Manastir, koji obuhvaća obnovu ulica dr. Franje Tuđmana i Vladana Desnice.


Potpisivanjem ugovora formalizirana je cijela priča oko ove dvije ulice, čija je potpuna rekonstrukcija već došla do završne faze – kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, ističući kako do završetka projekta nedostaju samo sitnice. Procedura oko potpisivanja ugovora, ističe Rob, bila je nešto duža, ali je konačno realizirana, pa Grad može nastaviti s povlačenjem daljnjih sredstava predviđenih Intervencijskim planom.

Dosad smo povukli 60-ak posto od ukupno predviđenih sredstava. Prva sljedeća investicija, vrijedna 12,5 milijuna kuna, izgradnja je Kuće Baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu, a nakon toga izgradnja Gradskog sportskog parka, koji je, uz PEER centar u prigradskom naselju Šećerana, najkapitalniji projekt Intervencijskog plana, te izgradnja poduzetničkog BIOS-a – dodaje Rob, ističući kako su završene gotovo sve predradnje vezane uz novi stadion, dakako one koje su u domeni Grada.

– Preostaje nam predaja cjelokupne dokumentacije Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Nakon toga slijedi evoluacija i potpisivanje ugovora, a u međuvremenu može biti raspisan i natječaj za izvođača radova – kaže, naglašavajući kako je posebno ponosan na činjenicu što su u Intervencijski plan uspjeli uvrstiti projekt obnove gradskih bazena, čime je ušteđeno više od 10 milijuna proračunskih kuna koje je Grad planirao osigurati preko kredita.

Inače, projektom Prometni centar Beli Manastir htjelo se obnoviti prometovanje u centru grada, odnosno povećati sigurnost građana i atraktivnost grada. Duljina Tuđmanove ulice je 452 metra, a Ulica Vladana Desnice proteže se na 933 metra. Zahvatom u Tuđmanovoj izgrađeno je približno 650 metara ceste (dva zelenim pojasom odvojena traka – lijevi 297,50 metara i desni 338 metara), oko 900 metara pješačkih staza te 36 parkirališnih mjesta, od kojih su tri namijenjena osobama smanjene pokretljivosti. Rekonstrukcija Ulice Vladana Desnice pak obuhvaća i izgradnju novog kraka između Ulice kralja Tomislava i Ulice kralja Zvonimira duljine približno 140 metara. Na postojećem dijelu ulice zahvat se izvodi u duljini od gotovo 930 metara. Projektom je obuhvaćena obnova, uređenje i proširenje izgrađenog dijela kolnika te rješavanje oborinske odvodnje na cijelom zahvatu. Planirano je i uređenje postojećih pješačkih staza kao i izgradnja novih, uređenje i obnova postojećih i izgradnja novih parkirališnih mjesta te izgradnja nove javne rasvjete.

Vrijednost radova na obnovi Tuđmanove iznosi 5,3 milijuna kuna, a onih u ulici Vladana Desnice 8,2 milijuna kuna.

Novac Dardi i Bilju

Na devetoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisano je još mnoštvo ugovora. Načelnik općine Darda, Anto Vukoje, potpisao je tako ugovor o izgradnji biciklističke staze od Meca do obilaznice, vrijedan 3,5 milijuna kuna, te ugovor o izgradnji 87 kuća u Romskom naselju, što je sastavni dio Intervencijskog plana, odnosno Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Taj je, pak, ugovor vrijedan 40,8 milijuna kuna. Potpisan je i ugovor za izradu projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju, jednog od najreprezentativnijh baranjskh objekata s početka osamnaestog stoljeća.

I.Getto
Website Apps