Općina Kneževi Vinogradi u godini na izmaku bila je pravo malo gradilište, zabilježili smo nekoliko zanimljivih i posjećenih manifestacija, od vas je na neki način krenula i inicijativa za revalorizacijom cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu; rezimirajte ukratko 2019. godinu – pitanje je kojim smo počeli razgovor s načelnikom općine Vedranu Kramariću.

imagekv Točno tako. Krenimo od investicija. Prije svega, vratimo se dvije godine unazad, u vrijeme od kada sam preuzeo načelničko mjesto. Od tada do danas u općinu je investirano više od 200 milijuna kuna u 30-ak velikih projekata i niz onih manjih. Samo ove godine vrijednost odrađenih projekata ili onih koji su u tijeku i koji će biti preneseni u iduću godinu premašila je 90 milijuna kuna, što je gotovo deset puta više od naših izvornih prihoda, od kojih bismo mogli realizirati samo sitne projekte. Novci su stigli iz raznih ministarstava, EU fondova, velikih državnih sustava, Osječko-baranjske županije i slično. Razvoj temeljimo na dvjema primarnim granama, poljoprivredi i kontinentalnom turizmu. Ne možemo ‘‘izmišljati toplu vodu‘‘ i očekivati razvoj neke industrije, već koristiti resurse koje imamo. Na području naše općine je 15-ak tisuća hektara obradivih površina, što nas svrstava u skupinu jedinica lokalne samouprave s najvećim brojem hektara poljoprivrednog zemljišta. Što se turizma tiče, svake je godine broj smještajnih kapaciteta veći. U ovom trenutku imamo približno 330 kreveta, a kada budu završeni i registrirani objekti u Karancu i Zmajevcu, ta će brojka premašiti 400 kreveta. Sukladno tome, iz godine u godinu bilježimo veći broj dolazaka i noćenja. Mi kao općina činimo sve da izgradimo komunalnu infrastrukturu kako bismo stvorili sve preduvjete za daljnji razvoj.

Goste dovode i brojne zanimljive manifestacije.

IMG_9642_9694

Da. Ponosni smo na njih. Ovogodišnji Vinski maraton, primjerice, koji je prvi put bio dvodnevna manifestacija, privukao je više od 10.000 posjetitelja, od kojih je njih 2500 u njemu aktivno sudjelovalo i platilo kotizaciju. Vinski je maraton izašao iz regionalnih okvira, a ne treba zaboraviti ni na Gator fest, karanačke vašare i sve ostale, kojima je cilj prezentirati i promovirati naša prirodna bogatstva i ponudu.

Ulaganja u naselja

Vratimo se kapitalnim investicijama. Izdvojite one najvrjednije.

– Svaka je na svoj način vrijedna i značajna, ali kad već moram izdvajati, krenimo od rekonstrukcije državne ceste D212 od Kneževih Vinograda do križanja za Beli Manastir, zajedno s gradnjom kružnih tokova, za što je izdvojeno 16 milijuna kuna. Potom izgradnja nerazvrstane ceste od kružnog toka do SRC-a u vrijednosti 6 milijuna kuna. Iste su vrijednosti I. faza projekta izgradnje kanalizacijskog sustava u Karancu, I. faza rekonstrukcije županijske ceste i Ulice Petefi Šandora kroz Kotlinu, te III. faza izgradnje ceste Kamenac – Popovac. Izgrađeno je prvo reciklažno dvorište na području Baranje, završeno u travnju, vrijednosti 3 milijuna kuna, a završena je i 10 milijuna kuna vrijedna gradnja stanova za stanovnike pustara i socijalno ugrožene mještane Općine Kneževi Vinogradi. Nadalje, završena je rekonstrukcija domova kulture u Suzi i Zmajevcu. Vrijednost obaju projekata je milijun kuna. Ne treba zaboraviti ni na izgradnju jaslica u Kneževim Vinogradima, čija je vrijednost 3 milijuna kuna, što je jedna u nizu demografskih mjera u svrhu sprječavanja odlazaka i ugodnijeg života. U veljači ove godine završena je rekonstrukcija Ulice Petefi Šandora u Zmajevcu, koja je stajala 3 milijuna kuna, negdje u to vrijeme izgrađen je i multifunkcionalni sportski teren u Kneževim Vinogradima, čija je vrijednost 500.000 kuna. Milijun je kuna utrošeno na rekonstrukciju i izgradnju potpuno novih pločnika kroz cijelo naselje Kamenac, a završena je i obnova pločnika u Dunavskoj ulici u Zmajevcu. Izgrađena je pristupna cesta i staza kroz Reformatsko groblje u Karancu, nastavili smo s ulaganjem u SRC Bazeni, rekonstruirali lovački dom u Karancu i slično.

Što možete najaviti za iduću godinu?

U idućoj godini očekuje nas nastavak ove godine započetih projekata, a procijenjena vrijednost nastavka je ukupno 28 milijuna kuna. Riječ je o rekonstrukciji županijske ceste i Ulice Petefi Šandora kroz Kotlinu, zajedno s plinofikacijom, potom II. i III. faza izgradnje kanalizacijskog sustava u Karancu, te II. faza izgradnje ceste Kamenac – Popovac. Počet će projekt izgradnje prometnice u poslovnoj zoni u Kneževim Vinogradima vrijedan 6 milijuna kuna, energetska obnova osnovne škole u Karancu, za koju će biti izdvojeno 1,5 milijuna kuna, izgradnja ograde oko sportskog parka u Karancu te kupnja namještaja i opreme za Dom kulture u Zmajevcu. Planiramo još, između ostalog, uređenje Doma kulture u Kotlini, završetak multifunkcionalnog igrališta u Karancu, kakvo će biti i u Suzi, urediti prostor za hrvatske branitelje u središtu Kneževih Vinograda… Čekaju nas i vrijedni projekti rekonstrukcije dviju ulica u Kneževim Vinogradima i u Karancu, nakon što budu završeni radovi na izgradnji kanalizacije.

Za djecu i obitelji

Općina Kneževi Vinogradi može se pohvaliti šarolikim etničkim sastavom.

Multinacionalnost je specifičnost naše općine. Sretni smo da od mirne reintegracije do današnjih dana nije zabilježen nijedan veći multinacionalni incident i činimo sve da suživot bude na najvišoj razini. Iz svega proizlazi da imamo 20 sakralnih objekata i groblja koja se prostiru na 30 hektara, što su ogromni troškovi. No sve držimo u balansu, groblja su uređena i u zavidnom su stanju. Dali smo si i zadatak da uredimo i manjinska okupljališta, pa smo revitalizirali društvene domove, osim onog u Kotlini, koji će na red doći iduće godine. Isto tako, uredili smo prostorije DVD-ova, izgradili novi vatrogasni dom u Kneževim Vinogradima.

I vaša je općina suočena s poražavajućim demografskim rezultatima, iseljavanjem…

Nismo nikakva enklava, prirodno kretanje stanovništva i kod nas je problem, budući da ima gotovo dvostruko više umrlih nego rođenih. No pokušavamo učiniti sve kako bismo raznim mjerama barem spriječili iseljavanje i olakšali život. Osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu, potičemo rađanje djece, u suradnji sa Županijom besplatni su topli obroci u školama i počinjemo sa subvencioniranjem stambenih kredita za mlade obitelji, koje će imati kamatu od samo 0,49 posto. Nadalje, omogućili smo besplatne udžbenike i prijevoz do škole i nazad, stipendiramo učenike i studente, obnavljamo dječja igrališta. Mislim da smo u okviru našeg proračuna učinili sve što je u našoj moći. Ovih dana s radom kreću i jaslice, a neizmjerno sam sretan što u vrtiću nikada nije bilo više djece nego ove pedagoške godine.

Neizostavno je pitanje i revalorizacija cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Sigurno. Nakon niza godina nastojanja, uspjeli smo, u suradnji s tadašnjim ministrom Tolušićem, izboriti revalorizaciju cijena. Inicijativa je krenula iz naše općine, budući da Belje kod nas obrađuje 6500 hektara zemlje. Uključili smo ostale baranjske načelnike, cijeli problem prezentirali Županiji i Ministarstvu te došli do cijene zakupa od 920 kuna za hektar, što znači prihod veći za 3 milijuna kuna. No na tome ne mislimo stati. Iako je spomenuti iznos višestruko veći od cijene zakupa koje je Belje godinama plaćalo, to još uvijek nije tržišna cijena jer naši OPG-ovi za zakup plaćaju i po 1400 kuna. Isto tako, nastojat ćemo uvjeriti nadležne kako bi dio tako pristiglih sredstava trebao biti nenamjenski, a ne kao do sada, namijenjen isključivo za investicije vezane uz poljoprivredu.

Ivica Getto
Website Apps