BIJELA KUGA U BARANJI

8. siječnja 2020.

Odnos rođenih i umrlih stanovnika Belog Manastira, zajedno s prigradskim naseljima, i nadalje je, kao i u većem dijelu Hrvatske, zabrinjavajući. Usporedivši nekoliko proteklih godina, došli smo do nimalo obećavajućih rezultata. Prema podatcima iz belomanastirske Gradske uprave, naime, 2016. godine zatražene su 62 isplate za novorođenu djecu (naknada za novorođenčad), što znači da ih se na području jedinog baranjskog grada toliko i rodilo.

50-ak mališana

Godinu dana kasnije, pak, isplaćene su 64 naknade, a 2018. godine brojka je stala na 59 novorođenih. Do kraja studenoga prošle godine isplaćeno je 45 naknada za novorođenu djecu, pa brojka novorođenih u 2019. godini nije konačna. Kako ističu u Gradskoj upravi, uvjet za isplatu naknade je da dijete bude prijavljeno najkasnije šest mjeseci od datuma rođenja, što znači da se brojka rođenih tijekom prošle godine može povećati. Pretpostavke kažu da će zahtjev predati još najviše pet roditelja, pa se sa sigurnošću može reći da je jedini baranjski grad, zajedno s prigradskim naseljima, tijekom prošle godine postao bogatiji za 50-ak mališana. Sve skupa još je tmurnije kada se zna da je 2015. godine, u vrijeme masovnih iseljavanja, svijet ugledalo 78 malih Belomanastiraca, dakle gotovo 30 više nego 2019. Istovremeno, sukladno podatcima Baranjske čistoće, koja skrbi o belomanastirskim posljednjim počivalištima, tijekom prošle godine na trima belomanastirskim grobljima (Katoličkom, Pravoslavnom i Novom), te onima u prigradskim naseljima, Branjin Vrh, Šumarina i Šećerana, obavljena su 122 pokopa.

Na Novom groblju obavljena su 23 pokopa, na Pravoslavnom 34, a Katoličkom 37. Na groblju u Branjinom Vrhu pokopano je sedam osoba, Šećerani tri, a Šumarini 18 osoba – kaže Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, dodajući kako je prošle godine bilo šest pokopa više nego 2018. godine, ali 12 manje nego 2017. godine, kada su na spomenutim grobljima u Belom Manastiru i prigradskim naseljima obavljena 134 pokopa. Najviše ljudi umire u hladnijem dijelu godine. Slično je na području cijele Baranje, u nekim njezinim dijelovima čak i gore. Zanimljiva je i usporedba broja pokopanih s brojem stanovnika, što je (tvrde statističari) također jedan od pokazatelja demografskih kretanja.
Lista čekanja

Na belomanastirskim je grobljima približno 10.200 pokojnika, što je više od broja stanovnika, dok je, primjerice, u Zagrebu znatno više stanovnika nego pokojnika na svim zagrebačkim grobljima. Svemu treba dodati i podatke Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je Beli Manastir 2018. godine svrstan u skupinu gradova s najvećim brojem odlazaka, dakako sukladno broju stanovnika. Na stranicama Državnog zavoda za statistiku, naime, stajalo je kako je grad (navodno) napustilo 580 ljudi, po čemu je bio jedan od ‘’najnapuštenijih’’ na području Osječko-baranjske županije. No, kako tvrde belomanastirski gradski oci, broj odlazaka iz Belog Manastira i Baranje sve je manji te naglašavaju kako se svjetlo na kraju tunela, između ostaloga, vidi i po listi čekanja na upis u Dječji vrtić Cvrčak. Isto tako, dodaju kako je primjetan dolazak mladih obitelji, koje život u nekim od baranjskih sela mijenjaju sa životom u Belom Manastiru, gdje kupuju nekretnine.

Smanjuje se i broj nezaposlenih, kao i isplate zajamčenih minimalnih naknada od Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, ali se posljednje dvije stavke mogu protumačiti na različite načine.

Ivica Getto
Website Apps