Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob otkrili su u novouređenom parku u Ulici svetog Martina, ispred DZMH-ove Mađarske kuće, spomen-obilježje “Sveti Martin, biskup”, rad akademskog kipara Saše Sermeka. Spomen-obilježje simbol je hrvatsko-mađarskog zajedništva u jedinom baranjskom gradu i još jedan dokaz odličnih međusobnih odnosa.

Želja nam je bila urediti gradski prostor koji se na neki način naslanja na Mađarsku kuću. Između ostaloga, važan je razlog i taj što se ovdje, u povodu Dana grada, već tradicionalno održava prikaz legende o svetom Martinu, pa nije red da uprizorenje bude organizirano po blatu, u neprimjerenim uvjetima – istaknuo je Rob, dodavši kako su izradu kipa svetog Martina povjerili mladom akademskom kiparu. Izrazio je nadu da će svi Belomanastirci biti zadovoljni izgledom novog parka i kipa sveca, koji je i zaštitnik Belog Manastira.

– Sretni smo i zadovoljni te zahvalni Gradu Belom Manastiru što je ovaj spomenik našao svoje mjesto baš ovdje, u Ulici svetog Martina – rekao je Robert Jankovics, dodavši kako bi ga posvetio svim entuzijastima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koji su u vremenima dosta drukčijima od današnjeg, još 2001. godine, odlučili organizirati uprizorenje legende o svetom Martinu, manifestaciju koja je postala svojevrsni brend grada. Dodao je kako su brojne, poglavito mlađe, generacije Belomanastiraca upravo zahvaljujući toj manifestaciji saznale po čemu je sveti Martin poznat. I on je naglasio kako ovo spomen-obilježje simbolizira hrvatsko-mađarsko zajedništvo i dobre odnose u Belom Manastiru, to više što je sveti Martin rođen na području današnje Mađarske.

Spomen-obilježje blagoslovio je don Ivo Zečević, župnik belomanastirske Župe svetog Martina. I. Getto

 

Website Apps