Načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak, potpisao je sa županom osječko-baranjskim, Ivanom Anušićem, 170.200 kuna vrijedan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije za provedbu Mjere 7.2.2. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2019. godine, Građenje nerazvrstanih cesta.
– Budući da se planiramo javiti na natječaj, počeli smo s izradom projektne dokumentacije za gradnju nerazvrstane ceste između Popovca i Branjine. Plan je da buduća cesta spoji ova dva naselja, a bit će izgrađena uz rijeku Karašicu – objašnjava Kontak, dodajući kako je izrada projektne dokumentacije u poodmakloj fazi. Odnosi se to i na dokumentaciju za izgradnju buduće nerazvrstane ceste od Popovca do TV tornja Belje, koja će, tvrdi, mnogo značiti za razvoj kontinentalnog turizma, ali i povećati vrijednost tamošnjih nekretnina, to više što je do nekih od njih teško doći. Cesta od Popovca do TV tornja, dodaje, bit će spojena na buduću županijsku cestu Popovac – Kamenac.

Popovac-načelnik-Kontak-Zoran-2019-0011-1024x768

Čim natječaj bude raspisan, na njega ćemo se javiti, pa za dvije-tri godine očekujem završetak radova. U to vrijeme trebala bi biti gotova i cesta Popovac – Kamenac – kaže Kontak.

Inače, ukupna vrijednost projektne dokumentacije za izgradnju i sanaciju nerazvrstanih cesta na području Općine Popovac u okviru ulaganja iz Programa ruralnog razvoja iznosi 340.500 kuna. Kontak se nada da pri izgradnji spomenutih nerazvrstanih prometnica neće biti problema kao pri izgradnji ceste Popovac – Kamenac, a koji se odnose na imovinsko-pravne odnose.

– Preostalo je rješavanje vlasništva nad dvjema česticama, čija je vrijednost manja od 1000 kuna. Vlasnici spomenutih čestica pokojni su, a nasljednika nemaju. No sve i da ih imaju, sporne čestice nisu bile uključene u rješenje o nasljeđivanju jer ih je netko propustio uvesti u knjige. Nije sporno da će Općina postati vlasnik, ali je problem u dugotrajnom postupku, koji nastojimo skratiti. Taj postupak, naime, produžava i ishođenje građevinske dozvole, ali se nadam da će čestice brzo biti ‘‘čiste‘‘, što bi značilo da ove godine radovi mogu početi – ističe Kontak.
Problema oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa bilo je i uoči izgradnje druge dionice te ceste budući da su vlasnici čestica raštrkani diljem svijeta. No oni su ipak riješeni, pa je gradnja mogla početi. I završiti. Podsjetimo, cesta koja će voditi od Popovca do Kamenca (druga koja siječe Bansku kosu) podijeljena je u tri faze izgradnje. Dvije faze ove ceste, jedna od Popovca do svetišta Marije Lurdske, a druga od Kamenca do početka k.o. Popovac (nešto dalje od nove beljske Vinarije), već su izgrađene. Trasa neizgrađenog spoja dviju već izgrađenih dionica dužine je 3,5 kilometra, a ukupna je dužina buduće ceste približno pet kilometara. Županijska uprava za ceste osigurala je sredstva za nastavak izgradnje, a investicija je uvrštena među županijske prioritete.

Ivica Getto
Website Apps