Izložba starih filmskih plakata dio je ovogodišnje Noći muzeja koja će se (i u Belom Manastiru) održati večeras.

Povod zbog kojeg su u Centru za kulturu i FKK-u Baranja film odlučili organizirati ovakvu izložbu spomen je na prvu filmsku projekciju koja je u Belom Manastiru održana 1921. godine. Stoga je izložba i nazvana ‘‘Ususret 100. godini kina…‘‘.
Prva kinoprojekcija, u restoranu Vardar, održana je 1921. godine, kada je počelo redovno emitiranje filmova. Pokretač je bio Andrija Dek, koji je i nekoliko godina ranije organizirao projekciju, ali samo jednu – priča Deže Kučera, predsjednik FKK-a Baranja film i posljednji prijeratni kinooperater u belomanastirskom kinu, dodajući kako je u prikupljanju povijesnih podataka pomogla profesorica Anđa Pavić. Projekcije kina u Vardaru dugo su trajale. Izgradnjom nove zgrade u gradskom središtu, 50-ih godina prošlog stoljeća, kinoprojekcije počinju u kinodvorani smještenoj u toj zgradi, na istom mjestu gdje je i danas.

– U vrijeme dok je odlazak u kino bio pravi mali događaj, filmovi su bili emitirani svakodnevno, osim petka. Bile su po dvije projekcije dnevno te nedjeljna matineja – prisjeća se Kučera naglašavajući kako je prva kinooperaterica bila Boriška Radanović koja je zanat naučila od supruge spomenutog Deka, začetnika belomanastirskih kinoprojekcija. Sedamdesetih i osamdesetih godina tražila se ulaznica više za kinoprojekcije, bez obzira na to što su noviji filmovi stizali sa po mjesec i više dana zakašnjenja. Danas, nažalost, u belomanastirskoj kinodvorani, obnovljenoj prije nešto više od deset godina, nema kinoprojekcija.

 Bilo ih je kada je osnovan Centar za kulturu, ali se pokazalo da za njih nema interesa. Realno, naša kinodvorana, kapaciteta 336 sjedećih mjesta, nema uvjete kao što ih ima cinestar, gdje je pravi doživljaj filma. Osim toga, najnoviji filmovi lako su dostupni na internetu. Na kinopredstave dolazilo je pet-šest ljudi, pa nije teško zaključiti da nisu bile isplative – priča Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu. Oba naša sugovornika naglašavaju kako se filmovi više ne distribuiraju na filmskim vrpcama, što je dodatni problem, jer u belomanastirskom kinu nema opreme za digitalne projekcije. Ipak, zaljubljenici u film nisu posve uskraćeni za kinoprojekcije. Već 15 godina, naime, odnedavno svake subote, projekcije se organiziraju u mikrokinu FKK-a Baranja film.

– Kapacitet mu je 30 mjesta. Radimo s distributerima s kojima možemo, pa stoga ne emitiramo visokobudžetne i komercijalne filmove. U suradnji sa školama organiziramo i projekcije filmova potrebnih za lektiru. Filmove godišnje pogleda približno 1100 osoba – kaže Kučera dodajući kako opstaju zahvaljujući HAVC-u, bez čije potpore ne bi bilo ni mikrokina.

Nada se objavljivanju natječaja posredovanjem kojeg bi nabavili modernu opremu, čime bi ušli u mrežu Cinema Europe, što je neka posve druga priča…

Ivica Getto
Website Apps