Tvornica u Baranji, koja se bavila pročišćavanjem vode, odlučila je proizvesti prijenosni respirator kojim će pročišćavati pluća u jeku pandemije koronavirusa

Mnogi poduzetnici ne žele čekati kako će im Vlada pomoći tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, već se okreću proizvodnji resursa potrebnih u ovim izvanrednim vremenima. Tako je tvrtka Bor-plastika iz Kneževih Vinograda, koja se inače bavi proizvodnjom strojeva za pročišćavanje otpadnih voda, odlučila proizvoditi – respiratore.

Promet im je pao za 90 posto, pa su odlučili slijediti upute medicinske struke te stvoriti praktičan, jednostavan, lagan  prenosiv stroj koji će spašavati živote oboljelih od COVIDA-19. Baranjski ga inovatori nazivaju ventilatorom, ali svrha mu je ista.

Čekaju zeleno svjetlo države

U Bor-plastici i dalje usavršavaju stroj, osluškuju potrebe zemalja koje se bore s bolešću i čekaju zeleno svjetlo nadležnih državnih tijela kako bi krenuli u proizvodnju.

“Pošto smo htjeli dati neki doprinos građanima Hrvatske. Odlučili smo razvijati neke proizvode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa. U nekim normalnim situacijama svaka država, svaka bolnica ima određeni broj kliničkih respiratora i to je u redu, ali za takve situacije kao što je ova epidemija gdje možemo očekivati puno veći broj da je potreban takav jedan vid pomagala”, rekao je Atila Borbaš, direktor tvrtke Bor-plastika.

Disanje gospodarstva

Radni naziv ovog stroja je “krizni respirator”, jer osim što pomaže u kriznim situacijama, 60 radnika tvornice neće dobiti otkaz ako ga počnu proizvoditi. Iako je klinički respirator sofisticiraniji i baranjski “ventilator” će biti od pomoći, a i jeftiniji za nabavu. Tako će tvrtka koja se bavi čišćenjem vode, početi čistiti pluća te biti jedan od primjera kako gospodarstvo može i samo prodisati.

Danas.hr

Website Apps