MUKE PO VLASNIŠTVU

18. ožujka 2020.

Da od (pokušaja) otkupa nekoliko četvornih metara zemljišta može i te kako zaboljeti glava dobro znaju u Općini Popovac. Već mjesecima, naime, pokušavaju otkupiti naoko beznačajne čestice, ali im to ne uspijeva, a one prijete kočenjem 20-milijunskog projekta. Riječ je o izgradnji županijske ceste Popovac – Kamenac koja ima višestruko značenje. Dio ceste već je gotov, preostao je najzahtjevniji dio.- Općina već neko vrijeme otkupljuje čestice u vlasništvu fizičkih osoba. Ostale su još dvije. Vlasnica jedne od njih, veličine 149 četvornih metara, umrla je, a nasljednika nema, pa ćemo vlasništvo riješiti preko suda – kaže načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak. Nastavlja kako je znatno veći problem s drugom česticom koja se nalazi na trasi buduće ceste. Premda je veličine samo stotinjak četvornih metara, ima(la) je šest vlasnika, razasutih po svijetu.

http://www.glas-slavonije.hr/Slike/2020/03/467164.jpg

– Uspjeli smo stupiti u kontakt sa svima njima. Nije išlo glatko, ali smo većinu otkupili. Vlasnik jedne šestine, velike 10 četvornih metara, pristao je dati punomoć za otkup, no za tri mjeseca se predomislio – navodi Kontak, naglašavajući kako će ga još jednom pokušati uvjeriti koliko je prodaja njegova dijela važna te kako bi bez prodaje na čekanju bio 20-milijunski projekt. Da stvar bude zanimljivija, vrijednost spornog dijela samo je – 70 kuna!

– U slučaju da ne pristane na prodaju, doći će do izvlaštenja jer je riječ o čestici od javnog interesa. No taj je postupak prilično dug, pa se nadamo da do njega neće morati doći – objašnjava Kontak, dodajući kako je na vlasničkom listu upisano da vlasnik živi u Hrvatskoj, ali se on, ističe Kontak, zapravo nalazi u Njemačkoj. Većina (sada već bivših) vlasnika tamošnjih čestica na trasi buduće ceste nalazi se u Srbiji. Po jednu su ženu otišli čak u Srijemsku Mitrovicu, doveli je u Beli Manastir na ostavinsku raspravu, istoga dana s njom sklopili kupoprodajni ugovor i vratili je nazad. I sve zbog čestice vrijedne 70 kuna.

Ivica Getto
Website Apps