RIBIČI PONOVO “NA VODI”

19. travnja 2020.

Nakon brojnih dopisa, različitog tumačenja naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite (…) pojedinačni ribolov na području Osječko-baranjske županije konačno je dopušten.

Pecanje_Baranja_2012

Objavio je tako načelnik osječko-baranjskog stožera civilne zaštite Goran Ivanović. Ovakvim raspletom situacije, to više što su neki županijski stožeri to učinili dan prije, zadovoljno je približno 7000 ribiča s područja Osječko-baranjske županije (ŽRS Osječko-baranjske županije najbrojniji je ribički savez u Republici Hrvatskoj). Dakako da zadovoljstvo izražava i Anđelko Martinčević, predsjednik ŽRS-a, potvrđujući kako je ribolov dopušten na području Osječko-baranjske županije, odnosno šest ovlaštenika ribolovnog prava, i to zajednice Baranja, Osijek, Valpovo, Donji Miholjac, Đakovo i ŠRU Šaran Našice.

Kao prvo, moram zahvaliti županijskom stožeru civilne zaštite i njegovu načelniku Ivanoviću jer znamo da neki županijski stožeri još nisu dali ‘‘zeleno svjetlo‘‘ ribičima – priča Martinčević naglašavajući kako se i ŽRS već mjesec dana zalaže za dopušteni ribolov, dakako uz pridržavanja svih propisanih posebnih mjera. Premda u trenutku pisanja ovog teksta nije imao službenu obavijest o načinu ribolova, a koja bi tijekom dana trebala stići, ističe kako će se ribiči, unatoč dopuštenom ribolovu, morati pridržavati nekih mjera.

KupHrvatske02

 Udaljenost između ribiča mora biti najmanje 15 metara. Ribiči ne smiju mijenjati svoj položaj, osim ako ne ribolove iz čamca. Nadalje, zabranjena su svaka okupljanja, kao i roštiljanje odnosno slične aktivnosti uz ribolovnu vodu – objašnjava Martinčević pozivajući ribiče da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi. Budući da do jučerašnjih prijepodnevnih sati još nije stigla odluka o (ne)korištenju e-propusnica, ističe kako i nadalje treba voditi računa o mjestu prebivališta.

– Lokalni stožeri neće izdavati propusnice za odlazak u ribolov, pa se za sada riboloviti može samo na vodama unutar granica vlastitih općina odnosno gradova – kaže. Isto tako, naglašava kako treba voditi računa o onome što nalaže Zakon o slatkovodnom ribarstvu, što, između ostaloga, znači da se ne smije riboloviti bez ribolovnice. Ujedno, upozorava kako će rad ribočuvarske službe ovih dana biti intenzivniji. Martinčević se nada kako će se ribiči pridržavati mjera, jer će u suprotnom županijski stožer, kao što je ribolov dopustio – zabraniti odlazak na pecanje.
Podsjeća kako su im od samog početka bili neshvatljivi naputci o zabrani ribolova, to više što su se uz ribolovne vode ljudi rekreirali, šetali se i izvodili pse u šetnju.

Ivica Getto
Website Apps