Vodstvo Grada Belog Manastira okrenulo je leđa najstarijima i najugroženijima i u cijelosti se otuđilo od potreba ovog dijela građana. Jedini način na koji su si mnogi mogli priuštiti nešto za blagdanski stol ili neku sitnicu svojim najmilijima je uskrsnica koju isplaćuje ili je barem uvijek do sada isplaćivao Grad. Ove godine ništa. S pravom si moramo postaviti pitanje zašto, tim više što su neki gradovi, poput Osijeka, uskrsnice isplatili putem HP ili na neki drugi način – stoji u priopćenju belomanastirskog GO SDP-a, koji potpisuje njegov predsjednik, Marko Bogatić. “Ako se nešto želi, način se može pronaći. Ali ako te nije briga, izlika se pronađe. Pravi pokazatelj su isplaćene veće plaće zaposlenicima gradske uprave, za razliku od uskrsnice umirovljenicima”, piše Bogatić, dodajući kako SDP predlaže poništenje odluke o povećanju plaća i isplatu uskrsnica po hitnom postupku preko Hrvatske pošte ili preko Gradskih blagajni Baranjske čistoće. “Ako možemo plaćati sve račune na Gradskim blagajnama, zašto ne bismo mogli izvršiti isplatu putem istih”, pitaju se u SDP-u.

Priopćenjem se oglasio i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

U proračunu za 2020. godinu osigurana su sredstva za uskrsnicu za približno 1400 umirovljenika i korisnika zajamčene minimalne naknade, što će biti provedeno u skladu s naputcima za sprječavanje širenja novog virusa COVID-19 – ističe Rob, dodajući kako će o načinu isplate javnost biti obaviještena. SDP-ovo priopćenje naziva tužnim primjerom populizma i nedostatka ideja.

------2 COLOR SLBAR

 Uvidom u činjenice vezane uz pripremu i provedbu podjele uskrsnice, utvrđeno je da dio korisnika socijalne pomoći ne želi koristiti mogućnost isplate uskrsnice na tekući račun, dok dio umirovljenika tekući račun nema, pa mirovinu dobiva na kućni prag. Za isplatu uskrsnice postoji cenzus, pa dio njih možda više nema uvjete za dobivanje uskrsnice, što znači da moraju priložiti i posljednji isječak od mirovine – obrazlaže, podsjećajući kako velik broj umirovljenika nema mogućnosti skenirati izvadak i poslati ga elektronskom poštom. Ponavlja kako će uskrsnice biti sigurno isplaćene te kako se za to osigurana sredstva neće upotrijebiti ni za što drugo. Što se povećanja plaća djelatnicima gradske uprave (ne i dužnosnicima) tiče, naglašava kako je do odluke o usklađenju osnovice za obračun plaće došlo i prije krize izazvane virusom COVID-19. I. Getto

Website Apps