STALNA BRIGA O POTREBITIMA

15. travnja 2020.

Gotovo svakodnevno volonteri belomanastirskog Crvenog križa (CK), kao i gerontodomaćice, sudionice projekta Zaželi, obilaze nekoliko stotina korisnika na području Belog Manastira, njegovih prigradskih naselja te općina Petlovac i Popovac. Kući im donose lijekove, osnovne životne namirnice, plaćaju račune i slično. Bez njihove pomoći, priznaje velik dio korisnika, život bi im bio gotovo nemoguć. Svjesni su toga i u GD-u Crvenog križa. Premda su svakodnevno u pogonu, ne misle stati. Osmišljavaju nove projekte i čine sve kako bi korisnicima maksimalno olakšali život.- U ovom trenutku skrbimo o ukupno 424 osobe, od čega 272 korisnika s područja grada. Ostatak korisnika živi u općinama Petlovac i Popovac. Redovno ih obilazi 15-ak naših volontera i 59 gerontodomaćica – kaže Damir Mendler, koji je prošlog petka preuzeo dužnost ravnatelja GD-a Crvenog križaK, na kojoj bi trebao ostati do kraja četverogodišnjeg mandata. U CK-u se ne obaziru previše na probleme, ali ne poriču njihovo postojanje.

 

 Imamo velik broj korisnika, pa je, primjerice, teško u optimalnom roku podijeliti pakete – kaže, objašnjavajući kako se to pokazalo i prigodom dodjele najnovije donacije koju je osigurala Žito grupa. Od ukupnog broja uskrsnih poklon-paketa, vrijednih po 120 kuna (brašno, šećer, ulje i trajni mesni proizvodi) raspoređenih na 4469 kućanstava, u belomanastirski je CK stiglo njih 907. Stoga su belomanastirski volonteri pakete dijelili i tijekom uskrsnog prijepodneva, a sve kako bi razveselili one kojima su paketi namijenjeni – korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb. Upravo stoga iz CK-a pozivaju sve mlade ljude da se priključe volonterima i pomognu potrebitima. Mendler podsjeća kako važan posao rade i sudionice projekta Zaželi, koje dolaze do kućnih pragova korisnika. Svaka od njih ima između pet i osam osoba o kojima skrbi odlazeći im u trgovinu, ljekarnu… Ugovor ih veže do ožujka iduće godine, a dva mjeseca ranije (kako to nalažu pravila) GD CK javit će se na novi natječaj kako bi projekt i nadalje trajao.

Razmišljamo i o drugim projektima koji bi trebali zaživjeti kada se situacija normalizira. Već pregovaramo sa zagrebačkom Algebrom kako bi nabavili računala za informatičke radionice. U planu je i otvaranje dnevnog boravka za starije osobe, a našim bi sugrađanima htjeli omogućiti i besplatno mjerenje tlaka odnosno šećera u krvi – ističe Mendler, dodajući kako će vrlo brzo, uz prilagođene uvjete, organizirati i akciju darivanja krvi. I. Getto

Website Apps