POVRATAK NA STARO

6. lipnja 2020.

Manifestacije za Baranju mnogo znače. Prigoda je to prikazati ljepotu našega kraja, ponuditi autohtone proizvode karakteristične samo za Baranju i Slavoniju, koji će na taj način, između ostaloga, biti dostupni javnosti. Ne samo domaćim turistima, nego i onima iz cijele Europe, misli Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranja.Naglašava kako su manifestacije korisne gostima koji su dolazili u Baranju i Slavoniju, ali i onima koji ‘‘naj‘‘ ruralnu destinaciju posjećuju prvi put. Nažalost, pandemija koronavirusa djelomice je zaustavila cijelu priču vezanu oko manifestacija. Ali samo djelomice, budući da će ih do kraja godine, ako se nešto ne promijeni, sigurno biti. Dio ih je do sada, zbog spomenutih razloga, morao biti otkazan. Drugi je dio zbog limitiranih proračuna sveden na minimum, što ne znači da ih neće biti. Sve počinje u angažmanu Osječko-baranjske županije već drugog vikenda, kada će otvoreni biti vinski podrumi baranjskog vinogorja, a nakon toga svakog sljedećeg vikenda i podrumi svih slavonsko-baranjskih vinogorja. Osim lokalnih TZ-a i udruga, u cijelu će se priču uključiti i Belje plus, u čijem će vinskom podrumu biti organizirane vinske radionice. Otvorena vrata Vinskih podruma trebala bi biti samo uvertira u baranjske manifestacije koje su do sada privlačile desetke tisuća ljudi.

Još ranije donijeli smo odluku o otkazivanju svih manifestacija do 1. srpnja, jer nismo znali što nas čeka. No, sve ostalo planiramo organizirati kao i do sada. Dani općine Bilje, zajedno s Ribarskim danima i Paprika festom, sigurno će biti održani. Želja nam je da budu na prošlogodišnjoj razini, ali prilagođavat ćemo se situaciji – kaže Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, naglašavajući kako su s dogovorima oko Ribarskih dana u Kopačevu počeli još početkom ožujka. Nada se da će i ove godine Ribarski dani biti na prošlogodišnjoj razini i uz respektabilne izvođače koji su, uz ponudu autohtonih delicija, privukli desetak tisuća ljudi. Slično kao i zmajevački Vinski maraton koji je prošle godine bio višednevan.

270584

– Za sada ništa nije otkazano. Ako bude bilo potrebno, ograničit ćemo ga. No, vjerujem da to neće biti potrebno – kaže Gabrijela Gerštmajer, dopredsjednica udruge Surduk, organizatora Vinskog maratona, podsjećajući kako je prošle godine zmajevačkim surducima ‘‘trčalo‘‘ približno 3000 ljudi, a sve skupa pratilo je još bar 7000. Ni belomanastirski gradski čelnici ne odustaju od najveće hrvatske fišijade koja je u rujnu prošle godine okupila više od 3000 ljudi.

– Ne znamo u kakvom obliku, ali ova će fišijada biti održana. Sigurno je da će ljudi i kuhara biti manje, ali Beli Manastir i ove bi godine trebao mirisati na fiš – poručuju iz belomanastirske Gradske uprave. Ribarski dani i belomanastirska fišijada imaju potporu HGK-a. Pri svemu ne treba zaboraviti ni na karanačke manifestacije…

Ivica Getto
Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps