BARANJA SE OTVARA

16. lipnja 2020.

 

Lipanj je već godinama rezerviran za poznatu baranjsku manifestaciju Gator fest, s kojom se paralelno održava i Wine & wolk. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa manifestacija je otkazana. I ne samo ona. Kako bi na neki način “kompenzirali‘‘ otkazane manifestacije, u županijskom TZ-u odlučili su organizirati Dane otvorenih podruma Osječko-baranjske županije, obuhvativši sva četiri ovdašnja vinogorja – Baranju, Feričance, Erdut i Đakovo. Sve je proteklog vikenda počelo u baranjskom podrumima i gatorima, koji su nakon više mjeseci konačno oživjeli.

Manifestacija je počela u Baranji, majci vina, što je najbolji mogući početak – kaže Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije, naglašavajući kako je zadovoljna što se u Zmajevcu i okolici mogu vidjeti registracijske pločice brojnih hrvatskih gradova, što je dokaz da je Baranja, odnosno Osječko-baranjska županija, i dalje poželjna destinacija. Podsjeća na brojne otkazane manifestacije i smještaje, zbog čega su intervenirali s Danima otvorenih podruma, čiji je cilj, među ostalim, pomoći vinarima i vlasnicima smještajnih kapaciteta, koji će krizu, sigurno je, dugo osjećati.

Organiziranjem manifestacije stvoren je motiv za dolazak gostiju i povećana vidljivost destinacije na domaćem tržištu – ističe Jurić naglašavajući kako se turisti polako vraćaju u Osječko-baranjsku županiju i iskazuju interes za nju. S njom se slaže i Tatjana Roth, pročelnica za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, napominjući kako su naš adut manje sredine s manje gužve, priroda, zdrava hrana… Dodala je kako su se odlučili na disperzirane manifestacije zbog epidemioloških mjera, a kako bi i nadalje mogli promovirati i poticati enoturizam. Najavila je nastavak Dana otvorenih podruma te događanja u Feričancima, Dalju, Aljmašu, Erdutu, Đakovu, Trnavi, Mandićevcu i Osijeku. Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, pak, ponovio je kako cijela situacija Baranji može donijeti određene komparativne prednosti jer je riječ o destinaciji s malim smještajnim kapacitetima koji omogućuju obiteljski boravak, bez kontakta s drugim ljudima.

Dani otvorenih podruma samo su jedan od pokušaja anuliranja svega onoga što je pandemija donijela. Vjerujem da će se sve ostale manifestacije najavljene do kraja godine održati. Dobro je da se turisti polako vraćaju. U proteklih mjesec dana Baranja je imala 680 noćenja, što je znatno manje nego prošle godine, ali i mnogo više nego u ožujku i travnju – naglasio je Perkušić.
Nekoliko stotina gostiju uživalo je tijekom vikenda u baranjskim podrumima i gatorima. Najživlje je bilo u Katoličkom surduku. Osim u vinima i delicijama, posjetitelji su mogli uživati u koncertu Zorana Majstorovića & Atma Mundi Ensembla ili poslušati Poeziju u čaši. U beljskom starom podrumu i Vinariji Gerštmajer održane su male škole vina, a Go2Baranja organizirala je fotovinski safari… Sve se nastavlja 20. lipnja u Feričancima.

Ivica Getto
Previous Post
«
Website Apps