RASPRODAJA BELJSKE IMOVINE

23. lipnja 2020.

Među četiri komercijalne nekretnine i 16 zemljišta u vlasništvu Belja plus, za koja je Fortenova grupa objavila prodaju, nalazi se i 36.770 četvornih metara veliko zemljište u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerana. Kako stoji na posebnoj mrežnoj stranice Fortenova grupe, na kojoj je oglašena prodaja 143 nekretnine u vlasništvu njihovih kompanija, zemljište u Šećerani nalazi se u zapadnom dijelu naselja, južno od tvorničkog kompleksa nekadašnje tvornice šećera.

– U neposrednoj blizini nekretnine su osnovna škola i područni dječji vrtić. Južno od nekretnine je nogometni stadion, dok je na sjevernom rubu naselja izletište s jezerom. Pristup nekretnini omogućen je asfaltiranom prometnicom s izvedenim nogostupom, biciklističkom stazom i javnom rasvjetom. Riječ je o zemljištu nepravilnog oblika, izduženog približno u pravcu sjeveroistok-jugozapad… – stoji, između ostalog, u opisu nekretnine ponuđene na prodaju po početnoj cijeni od 226.600 kuna. Na prvi pogled, ništa neobično, kada na istom zemljištu (koje se, nakon uređenje, može podijeliti na tri dijela) ne bi bilo nekoliko zanimljivih objekata. Na istočnom rubu jednog dijela nalazi se ugostiteljski objekt (slastičarnica) koji nije zabilježen u zemljišnim knjigama, a na drugom dio tribina lokalnog nogometnog stadiona, kao i pomoćno igralište. Sjeverni dio je parkovno uređena površina, ozelenjena travom s pojedinim nasadima bjelogoričnog drveća, ima izvedene popločane pješačke staze koje u jednom dijelu tvore prostor dječjeg igrališta i spomenika (spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, nap.a.). Drugim riječima, potencijalni kupac bi za spomenutih 226.600 kuna (ili neki drugi iznos) postao vlasnik svega navedenoga, ako ne spomenutih objekata, onda bar zemljišta na kojem su objekti sagrađeni. Oglas je poprilično zaintrigirao stanovnike Šećerane, a o cijeloj se priči raspravljalo na sjednici belomanastirskog Gradskog vijeća.

Da sve navedeno odgovara pravom stanju na terenu, potvrđuju u gradskoj upravi, ali dodaju kako, ipak, nije tako crno kao što se čini. To se, uostalom, dijelom može iščitati i pažljivijim čitanjem teksta oglasa.

– Činjenica je kako je riječ o čestici u vlasništvu Belja plus te da vlasnik ima pravo prodavati ono što je u njegovu vlasništvu. No ne treba zaboraviti, primjerice, da je Grad s Beljem još 2013. godine potpisao ugovor o pravu građenja, nakon čega se krenulo u izgradnju spomenika i staza – tvrde u Gradskoj upravi, naglašavajući kako se radi o 10.000 četvornih metara velikoj površini na sjeveroistočnom dijelu k.č.br. 2187 u takozvanoj zoni Zelene površine. Upozoravaju još kako pozornost treba obratiti i na Urbanistički plan grada Belog Manastira, sukladno kojem se čestica ponuđena na prodaju nalazi u zoni ‘‘R‘‘ (športsko-rekreacijske namjene) i ‘‘Z1‘‘ (zaštitne zelene površine – javni park). Stoga, zaključuju, nema nikakve opasnosti za tamošnje objekte, a novi vlasnik o njima bi se morao samo skrbiti.

 
 
Na prodaju stara vinarija i upravna zgrada

Jedna od komercijalnih nekretnina ponuđenih na prodaju je i stara beljska vinarija u središtu Kneževih Vinograda, zbog svog izgleda već odavno trn u oku lokalnim čelnicima. Objekt je ukupne površine 9351 kvadrata, sagrađen 60-ih godina prošlog stoljeća. Kompleks je dograđen u razdoblju od 1977. do 1982. godine, a početna cijena iznosi 850.000 kuna. Nadalje, na listi se nalazi i nekadašnja upravna zgrada Belja u Kneževu, čija je kupoprodajna vrijednost 1,8 milijun kuna. Površina joj je 1687 kvadrata izgrađena je početkom XX. stoljeća.

228.600 kuna iznosi početna cijena zemljišta u Šećerani koje je Fortenova grupa sada ponudila na prodaju
I. Getto
Website Apps