Institut za javne financije i ove je godine analizirao proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina. Cilj je istraživanja ukazati na podatak pruža li se dovoljno javno dostupnih informacija. Proračunska transparentnost zapravo podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije na temelju kojih se građani mogu angažirati, utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, smanjenje mogućih koruptivnih radnji…

čeminac

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenoga prošle do travnja ove godine. Proračunska je transparentnost ocjenjivanja ocjenama od 0 do 5. Što se baranjskih općina i grada Belog Manastira tiče, zaslužili su prosječnu ocjenu 3,7. Prosjek najviše kvari Općina Čeminac, koja je zaslužila tek dvojku, dok su nešto uspješnije općine Darda, Petlovac i Popovac, koje su ocijenjene trojkama. Nedostaci pronađeni u analizi Instituta za javne financije odnose se na polugodišnje ili godišnje izvješće, prijedlog proračuna i proračunski vodič. Četvorkom je ocijenjena proračunska transparentnost općina Bilje i Jagodnjak. Kod Jagodnjačana se crveni rubrika proračunski vodič, a kod Biljana prijedlog proračuna. Sve uvjete za ocjenu 5 ostvarile su općine Draž i Kneževi Vinogradi te jedini baranjski grad Beli Manastir. Prošlogodišnji prosjek baranjskih općina bio je 3,3, što znači da su proračuni nešto transparentniji.

Podsjetimo, 2019. godine peticom su ocijenjeni Beli Manastir i Draž, četvorkom Kneževi Vinogradi i Petlovac, trojkama Bilje, Popovac i Čeminac, dvojkom Općina Jagodnjak, a jedinicom Općina Darda. I.G.

Website Apps