Sudeći prema redovitim pregledima i testiranjima djece koji se provode uoči nove školske godine, u belomanastirsku Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana trebalo bi krenuti nešto više od 60 prvašića, dvadesetak više nego prošle godine, što znači da će bez problema biti formirana najmanje četiri razredna odjela.- Kako sada stvari stoje, u prve razrede krenut će 66 učenika. Planiramo i želja nam je formirati četiri razredna odjela, za razliku od prošle godine, kada su ih bila tri – kaže Lidija Šumiga, koja je u travnju ove godine na mjestu ravnatelja škole zamijenila Damira Mendlera. Službenu odluku resornog ministarstva još uvijek nemaju, ali joj se nadaju i zadovoljni su povećanjem broja prvašića.

Podsjetimo, lani se u OŠ dr. Franje Tuđmana upisalo 47 prvašića, što je više-manje bilo na razini 2017. i 2018. godine, ali čak 33 manje nego 2016. Tadašnji ravnatelj, Damir Mendler, isticao je kako je nekoliko razloga zbog čega je tomu tako, a najvažniji razlog vidio je u odlascima iz Belog Manastira i negativnom prirodnom prirastu. Isti razlozi odnosili su se i na drugu osnovnu školu na području grada – OŠ Šećerana, u koju je prošle školske godine krenulo 18 prvašića manje nego pretprošle. Pritom treba istaknuti kako tu školu, osim stanovnika belomanastirskih prigradskih naselja, polaze i učenici iz općine Petlovac.

61520112

Povećanje broja prvašića dalo se naslutiti nakon prošlogodišnjeg upisa u vrtiće na području jedinog baranjskog grada (matični vrtić i područni u prigradskim naseljima Branjin Vrh i Šećerana). Naime, u Dječji vrtić Cvrčak 2019. godine upisano je bio 191 vrtićarac, u Šećerani 21, Branjinu Vrhu 25, a u jaslicama 14 djece, što je bilo znatno više nego pretprošle godine. Važno je istaknuti i kako dugo u belomanastirsku osnovnu školu nije krenulo više prvašića od osmaša koji su je napustili. Ako su redovita testiranja pravi pokazatelj broja budućih prvašića (što će službeno biti potvrđeno nakon upisa), ove bi godine škola trebala imati desetak učenika više. Ove je školske godine osnovnu školu završilo 50-ak učenika (u tri razredna odjela te u jednom odjelu za učenike s posebnim potrebama), a “zamijenit” će ih više od 60 prvašića, što znači da će ukupan broj učenika sigurno biti veći od 450, koliko ih je donedavno polazilo nastavu.

Ivica Getto
Previous Post
«
Website Apps