SVE VIŠE NOVACA ZA SOCIJALU

27. kolovoza 2020.

Javni radovi po jedinicama lokalne samouprave ili neki drugi oblici privremenog zapošljavanja, iseljavanje, smrtni slučajevi (…) samo su neki od razloga zbog kojih je posljednjih godina sve manje korisnika zajamčene minimalne naknade (takozvane socijale) belomanastirskog Centra za socijalnu skrb.- Svi od nabrojenih razloga sigurno imaju utjecaj na broj naših korisnika, ali koji razlog prevladava ne mogu reći. Postoje ustanove koje bi to možda mogle preciznije obrazložiti, to nije na nama. Činjenica je kako su na kraju srpnja bile evidentirane 1793 osobe (u sklopu 952 kućanstva) koje su obuhvaćene pravom na zajamčenu minimalnu naknadu – priča Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir. Naglašava kako brojka, tek u posljednje vrijeme, djelomično varira iz mjeseca u mjesec, najviše zbog javnih radova i nekih drugih projekata, jer osobe uključene u njih gube pravo na naknadu za trajanja javnih radova.

I dok je broj primatelja ‘‘socijale‘‘, globalno gledajući, u konstantnom padu, Fuštin tvrdi kako raste broj ostalih prava, poput osobnih invalidnina (također jedno od prava u sustavu socijalne skrbi), što bi se moglo protumačiti (i) kao starenje stanovništva. No vratimo se korisnicima ‘‘socijale‘‘. Zanimljivo je kako su od spomenute 1793 osobe samo njih 62 potpuno nesposobne za rad. Djece do 18 godina je 486, što znači da su svi ostali – radno sposobni. Dakako da u cijeloj priči ne treba zaboraviti kako je zapošljavanje na području Baranje, posebice za starije osobe sa završenom srednjom školom, prilično teško. Ali ne i nemoguće za određene vrste poslova. Kako bilo da bilo, iz državnog je proračuna tijekom ovogodišnjeg srpnja samo za isplatu raznih naknada za korisnike pod ingerencijom belomanastirskog Centra za socijalnu skrb ukupno isplaćena 2.071.141,41 kuna.

Od ove brojke na korisnike zajamčene minimalne naknade izdvojeno je nešto manje od milijun kuna. Drugo mjesto, glede udjela u ukupnoj svoti, zauzimaju osobne invalidnine, koje iznose nešto više od 400.000 kuna mjesečno.

Približno 278.000 kuna mjesečno izdvaja se za doplatak za pomoć i njegu. Najveći udio u cijeloj priči, što se Baranje tiče, odnosi se na Grad Beli Manastir, a tek nešto manje na Općinu Darda.

Ivica Getto

Website Apps