Baranja kontra koronakrize

4. rujna 2020.

Unatoč koronakrizi, ali u skladu s mjerama preporučenim od strane stožera Civilne zaštite, tijekom rujna bit će održane dvije tradicionalne, prilično posjećene manifestacije – Najveća hrvatska fišijada u Belom Manastiru i Ribarski dani u Kopačevu. Jučer su ih u Etnološkom centru baranjske baštine predstavili Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, Renata Forjan iz TZ-a općine Bilje, Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije i Ivana Bandov-Paulić, zamjenica gradonačelnika Belog Manastira. Obje manifestacije, uz pokroviteljstvo Grada Belog Manastira i Općine Bilje, odvijaju se uz partnerstvo s Hrvatskom gospodarskom komorom kroz projekt Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi, koji promovira održivo ribarstvo, zdrav život i veću potrošnju hrvatske ribe u prehrani. Posebice se to odnosi, na čemu je fokusiran cijeli projekt, na promociju konzumacije riječne ribe, još uvijek neopravdano nedovoljno prepoznatljive na hrvatskom tržištu. Potvrdila je to Ivana Jurić.

– U suradnji s HGK, kroz projekt koji se financira iz EU programa, cilj nam je promovirati konzumaciju riječne ribe. Mnogo pričamo o morskoj ribi, ali i ona slatkovodna ima svoje mjesto – rekla je Jurić, dodajući kako će kroz ove dvije manifestacije njihovi organizatori ‘’inkasirati’’ oko 400 tisuća kuna vrijednu opremu (stolovi, stolice, šatori, kotlići…). Govoreći o Najvećoj hrvatskoj fišijadi, u čijem je sklopu prošle godine bilo i 1. Državno prvenstvo u kuhanju ribljeg paprikaša, Ivana Bandov-Paulić izrazila je žaljenje što će manifestacija biti u znatno manjem obujmu, jer će zbog koronakrize kuhati samo kuhari s pozivnicom.

– U suradnji s gradskim i županijskim stožerom Civilne zaštite, GD Crvenog križa i ostalim institucijama bit će provedene sve propisane mjere. Sve posjetitelje pozivamo da se registriraju prilikom dolaska na fišijadu – poručila je Bandov-Paulić. Perkušić je naglasio kako će u subotu na livadi na središnjem gradskom trgu kuhati 25 kuhara. Od Najveće hrvatske fišijade ostat će samo Državno prvenstvo u sklopu kojega će sudjelovati najbolji majstori fiš-paprikaša iz Slavonije i Baranje, koje su nominirale turističke zajednice. Pridružit će im se još i kuhari iz restorana Darocz i buduće, stare/nove Čingi lingi čarde. Za posjetitelje će, uz provođenje svih mjera, biti osigurana i gastronomska ponuda. Drugog rujanskog vikenda u Kopačevu bit će održani Ribarski dani (od 11. do 13. rujna), o kojima je govorila Renata Forjan.

– Na manifestaciji će biti ponuđeni domaći, autohtoni proizvodi, od onih prehrambenih do ručno izrađenih suvenira. I ove će godine nastupiti brojni KUD-ovi, ali ipak manji broj nego inače, s obzirom na trenutačnu situaciju. Broj štandova i izlagača bit će smanjen, kao i broj izvođača – rekla je Forjan, podsjećajući kako je prošle godine posjetitelje dočekalo šest tona ribe te kako su Ribarski dani uvršteni u top-manifestacije. Svi su, oprezno, dodali kako će sve skupa zavisiti od aktualne situacije… I. Getto

Website Apps