270 + 1

9. rujna 2020.

Na području Osječko-baranjske županije u ponedjeljak je u škole krenulo 20.249 učenika, od čega 2362 učenika u prvi razred. U 11 osnovnih škola u Baranji prvi je put u školske klupe sjeo 271 prvašić, što je jedan učenik više nego u školskoj godini 2019./2020.

– Od 11 baranjskih osnovnih škola u njih šest povećan je broj prvašića, a u pet je škola broj prvašića manji – ističu u resornom županijskom odjelu. Naglašavaju kako se u svim osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije nastava odvija prema modelu A i modelu B, što znači da se ni u jednoj ne provodi online nastava. Najviše prvašića krenulo je u belomanastirsku OŠ Dr. Franje Tuđmana, njih 61, što je deset više u odnosu prema prošloj školskoj godini. Ova škola bilježi i najveće povećanje broja učenika u odnosu prema prošloj godini.

– Zbog većeg broja učenika uspjeli smo formirati i jedan razredni odjel više nego prošle godine – kaže Lidija Šumiga, ravnateljica OŠ Dr. Franje Tuđmana, podsjećajući kako će se, bar zasad, nastava odvijati u relativno normalnim uvjetima, sukladno preporukama i naputcima nadležnih. Ove će godine ovu školu polaziti 460 učenika. U drugu, po broju učenika, najveću baranjsku osnovnu školu, onu u Dardi, prvi su se put upisala 44 prvašića, što je troje manje nego lani.

– Broj prvašića približno je jednak kao i prošle godine. Raduje me što će više učenika krenuti u naš područni odjel u Mecama – kaže Janoš Boni, ravnatelj OŠ Darda, ističući kako u školu ukupno ide nešto manje od 400 učenika. Veći broj prvašića u odnosu prema prošloj godini bilježe škole u Jagodnjaku, Popovcu, Kneževim Vinogradima, Zmajevcu i Bilju. Iako nije riječ o drastičnom povećanju, raduje činjenica kako je u zmajevačku osnovnu školu krenulo devet prvašića više nego prošle godine, a po sedam učenika više u Popovcu i Bilju, četiri u Jagodnjaku te tri u Kneževim Vinogradima.

Manje prvašića nego prošle godine krenulo je u škole u Šećerani, Čemincu, Lugu, Dražu i Dardi. Najveći manjak bilježe čeminačka OŠ Matija Gubec (11 učenika) i OŠ Draž (10 učenika). Sedam prvašića manje upisano je u Lugu, a tri manje u Dardi. I. Getto

Website Apps