Unatoč koronakrizi, ali u skladu s preporučenim mjerama Stožera civilne zaštite (mjerenje temperature, upis u knjigu posjetitelja, razmak…), u Belom Manastiru održano je 2. Državno prvenstvo u kuhanju ribljeg paprikaša. Ono se održava u sklopu Najveće hrvatske fišijade, koja je ove godine, nažalost, izostala, pa je, umjesto prošlogodišnjih gotovo 300, na livadi u gradskom središtu gorjelo 20 vatri, koje su potpalili sudionici Državnog prvenstva.

– Drugo državno prvenstvo organizira se zbog održavanja kontinuiteta belomanastirskih fišijada. Okupili smo najbolje kuhare iz cijele Slavonije i Baranje – istaknuo je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje, koja je, uz Grad Beli Manastir, organizator Državnog prvenstva. Važno je istaknuti kako je fišijadu (zajedno s Ribarskim danima, koji će sljedećeg vikenda biti u Kopačevu) prepoznala Hrvatska gospodarska komora, koja je postala partner objema manifestacijama kroz projekt “Riba Hrvatske – jedi što vrijedi” koji promovira održivo ribarstvo, zdrav život i veću potrošnju hrvatske ribe u prehrani. Posebice se to odnosi, na čemu je fokusiran cijeli projekt, na promociju konzumacije riječne ribe, još uvijek (neopravdano) nedovoljno prepoznate na globalnom hrvatskom tržištu.

– Cilj je toga projekta promocija potrošnje ribe i vrednovanje toga što proizvedu oni koji uzgajaju ribu te da se taj proizvod cijeni i bude zastupljen na našim stolovima – rekao je Zoran Radan, savjetnik u Sektoru za poljoprivredu i turizam HGK-a. Treba reći i da su organizatori spomenutih manifestacija kroz ovaj projekt osigurali približno 400 tisuća kuna vrijednu opremu (stolovi, stolice, šatori, kotlići…). Kuhanje je nadzirala tročlana komisija u sastavu Ivan Đukić, Andrej Kristek i Ivan Gašpić.
Ivica Getto

Website Apps