Počelo je rušenje jednog od posljednji gradskih rugla, belomanastirskog gradskog stadiona. Desetljećima je bio svojevrsni hram sporta u jedinom baranjskom gradu. Na tamošnjem travnjaku za loptom su trčale generacije mladih i nešto starijih Belomanastiraca, rado ga se sjećaju rukometaši, ali i odbojkaši odnosno kuglači. Nije naodmet spomenuti da drvene tribine, odnosno dijelovi cijelog kompleksa, pamte i neke druge “posjetitelje”…Gradnja stadiona, u konačnici, posljednji je kapitalni projekt iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, čiji je konačni cilj smanjenje socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva, a podupire ga Ministarstvo regionalnog razvoja u skladu s Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Koliko je gradnja stadiona važna za Beli Manastir, znaju i u belomanastirskoj gradskoj upravi, čiji se čelnik, gradonačelnik Tomislav Rob, u povodu toga oglasio priopćenjem za medije

.

– Grad Beli Manastir nastavlja s provedbom projekta “Gradski sportski park”. Prvi dio, koji se odnosi na lokaciju Gradskih bazena, dovršen je u kolovozu ove godine i, na veselje naših sugrađana, pušten u rad. U ovom trenutku se paralelno priprema provedba postupka javne nabave za radove na izgradnji gradskog stadiona s pratećim prostorima te izvode radovi na uklanjanju postojećih građevina bivše kuglane i svlačionica s gledalištem – ističe Rob. Naglašava kako je, s obzirom na doba godine, potrebno ukloniti postojeće građevine, prije zime, kako bi novi radovi mogli početi čim to dopuste uvjeti u sljedećoj godini.

– Ukupna vrijednost projekta je 32.233.834,24 kune, od čega se na lokaciju u Ulici kralja Petra Krešimira IV., gdje se nalazi stadion, odnosi 15 milijuna kuna. Planirani završetak projekta je 31. srpnja 2022. Za provedbu projekta osigurano je sufinanciranje preko europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 24.099.937,97 kuna – ističe Rob. Podsjetimo, Gradski sportski park protezat će se na približno pet hektara. Definirane su dvije zone, od čega jedna za nogometne utakmice a druga za javnost, uz niz sadržaja koji bi trebali zadovoljiti potrebe sportaša, rekreativaca i ostalih posjetitelja. Između dva sadašnja igrališta bit će tribine. Glavno igralište (s drenažom), na mjestu današnjeg pomoćnog, dimenzija je 105 puta 68 metara, a oko njega protezat će se četverostazno tartansko atletsko borilište i staze za sprint. Tribine će gledati i na pomoćno igralište, na kojem će biti umjetna trava.
Sadržaj podno tribina, na dvije etaže, sukladan je s pravilnikom HNS-a… Ako zatreba, dodatna sredstva bit će tražena iz raznih izvora.

Zanimljivo je istaknuti kako je (postojeći) gradski stadion na četvrtoj lokaciji, a izgrađen je 1952., što znači da će novo zadnje niknuti nakon 70
godina…

Ivica Getto

Website Apps