BIJELA KUGA

8. siječnja 2021.

Odnos rođenih i umrlih stanovnika Belog Manastira, zajedno s prigradskim naseljima, i nadalje je, kao i u većem dijelu Hrvatske, zabrinjavajući.Doduše, svjetlo na kraju tunela nazire se usporedbom broja novorođene djece pretprošle i prošle godine. Prema podatcima iz belomanastirske Gradske uprave, naime, 2019. isplaćeno je 45 naknada za novorođenu djecu, a prošle je godine broj naknada povećan za devet, što znači da su bila 54 novorođena Belomanastirca. Brojka nije konačna jer je uvjet za isplatu naknade prijava djeteta najkasnije šest mjeseci od dana rođenja. No većina roditelja to čini u prvih mjesec dana života novorođenčadi, pa je teško očekivati neko drastičnije povećanje. Istina je, dakle, da je prošle godine rođeno više djece nego pretprošle, ali gledajući još nekoliko godina unatrag, vidi se da je novorođenih bilo još više. Krenimo od 2015. godine, kada je cijela Hrvatska brujala o masovnim iseljavanjima. Tada je isplaćeno 78 naknada. Godinu dana kasnije zatražene su 62 isplate, 2017. godine isplaćene su 64 naknade, a 2018. brojka je stala na 59 novorođenih.

I dok broj novorođenih iz godine u godinu varira (godinu više, godinu manje), broj pokopa iz godine u godinu sve je veći. Sukladno podatcima Baranjske čistoće, koja se skrbi o belomanastirskim posljednjim počivalištima, tijekom prošle godine na tri belomanastirska groblja te onima u prigradskim naseljima održana su 132 pogreba, deset više nego 2019., odnosno 16 više nego 2018. godine.

– Broj pogreba na području Belog Manastira kreće se od 10 do 12 mjesečno, odnosno oko 130 godišnje. Ako se taj podatak uzme kao relativna vrijednost, onda je broj pogreba u stalnom rastu jer njihov broj u odnosu prema manjem broju stanovnika predstavlja relativni porast – objašnjava Paulić.

Jednostavnom računicom lako je izračunati da je (kada je o odnosu broja umrlih i rođenih riječ) godišnje 70-ak Belomanastiraca manje, što znači da će ih, ako se takav trend nastavi, za 20 godina biti približno 1400 manje… Zanimljiva je i usporedba broja pokopanih s brojem stanovnika, što je također jedan od pokazatelja demografskih kretanja. Na belomanastirskim je grobljima, naime, približno 10.340 pokojnika, što je više od broja stanovnika. U progresivnijim sredinama omjer je u korist živih, poput Zagreba primjerice, koji ima znatno više stanovnika nego pokojnika na svim tamošnjim grobljima.

Ivica Getto

Website Apps