KORISNIČKI PODACI SIGURNI

9. siječnja 2021.

Jesu li izgubljeni podaci korisnika usluga Baranjskog vodovoda i tko je za to kriv, pita se u priopćenju za javnost Marko Bogatić, predsjednik GO SDP-a Beli Manastir, naglašavajući kako Baranjski vodovod već dva tjedna pokušava vratiti podatke koje je izgubio zbog, tvrdi, neodgovornog i neadekvatnog čuvanja podataka.

“U ovom slučaju riječ je o izravnoj odgovornosti direktora Baranjskog vodovoda, Krunoslava Roba. S pravom se, s obzirom na novonastalu situaciju, mora postaviti nekoliko pitanja. Prvo od njih je zašto je raskinut ugovor s tvrtkom koja se brinula za čuvanje podataka naše gradske firme i sugrađana. Drugo je pitanje, izravno vezano uz prvo, tko će odgovarati za gubitak podataka naših sugrađana, ali i stanovnika općina gdje Baranjski vodovod pruža usluge, a treće hoće li sve biti u redu s računima za vodu”, piše Bogatić, pitajući se, nadalje, koliko se podataka uopće može spasiti, te što će biti s desetak posto onih koji neće biti spašeni. Nastavljajući priču oko cijelog slučaja, naglašava kako mu nije jasno zbog čega je računalni server kupljen od osječke tvrtke s kojom Baranjski vodovod nikad dosada nije radio. Pri tome se, dodaje, nije vodilo računa kako bi se isti posao mogao realizirati s nekom od belomanastirskih tvrtki, koja bi cijeli sustav održavala i uvijek bila dostupna. Pita se koliko je novi server plaćen i je li gubitak podataka povezan s nabavom novog servera. “Pitanja je tisuću, a odgovora nema. U svakom slučaju, bolje bi bilo da je novi server nabavljen u Belom Manastiru, u tvrtkama koje ovdje plaćaju komunalnu naknadu, vodu i odvoz otpada. Neodgovornosti ovdje ne bi smjelo biti mjesta. Da sam postavio rođenog brata za direktora gradske tvrtke, sigurno bih ga pozvao na odgovornost”, ustvrdio je Bogatić.

Krunoslav Rob, pak, odgovara kako priopćenje ‘‘vrvi netočnim i zlobnim informacijama”.

– Već smo se očitovali da smo imali virusni napad na naš informatički sustav. Odmah smo kontaktirali naše informatičko održavanje koje je s backup servera vratilo kompletnu bazu podataka – kaže Rob, nastavljajući kako je navedeni server kupljen od tvrtke koja je bila najpovoljnija, odnosno 25 posto jeftinija za istu ili bolju kvalitetu od prve ponude. Naglašava kako Baranjski vodovod posluje najviše s lokalnim tvrtkama, što se odnosi i na belomanastirsku informatičku tvrtku koja im održava cijeli sustav.
Ivica Getto

Previous Post
«
Website Apps