POLICIJA SVE DJELOTVORNIJA

11. siječnja 2021.

Stanje sigurnosti na području grada Belog Manastira i Baranje stabilno je i povoljno.Teža kaznena djela s elementima nasilja, ubojstva, razbojstva i krađe nisu evidentirana, kaže Ivica Tkalec, načelnik PP-a Beli Manastir, naglašavajući kako je doduše evidentiran nešto veći broj kaznenih djela, ali to je posljedica rada policije na njihovu otkrivanju.

– Prošle ih je godine evidentirano 515, što je za 112 više u odnosu na 2019. godinu. Rast se ogleda isključivo u radu policije i njihovu otkrivanju, prije svega iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije te zloporabe opojnih droga. Inače, stopa kriminaliteta gotovo je identična prethodnoj godini, što je dobro, jer je kriminalitet kao sociopatološka pojava značajan problem u svakom suvremenom društvu, budući da utječe na kvalitetu života građana – objašnjava Tkalec. Zadovoljstvo izražava i zbog visokog porasta otkrivačke djelatnosti. Navodi da je razriješeno 84,7 posto počinjenih kaznenih djela, odnosno da su počinitelji kaznenih djela identificirani i pronađeni te prijavljeni pravosudnim tijelima. Vrsta kaznenih djela zrcala su opće socijalne situacije u Baranji, pa je najviše onih protiv imovine.

– Kao ugroženi objekti ističu se stambeni objekti poput kuća, stanova, vikendica, šupa te trgovačkih i ugostiteljskih objekata – kaže, podvlačeći kako će u sljedećem razdoblju postupanja krimpolicije strateški biti usmjerena prema tvrtkama i JLS-ima kako bi se utvrdili eventualni korupcijski rizici te porezne prijevare, odnosno zloporabe u javnoj nabavi…

U odnosu na pretprošlu godinu, lani je zabilježeno smanjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Bilo ih je 120, a većina se odnosi na članak 13. (vika, galama i tučnjava), te članke 6. i 30. (naročito drsko ponašanje i držanje životinja bez nadzora).

Kako ističe Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i prevenciju u cestovnom prometu PP-a Beli Manastir, prošle je godine evidentirana 231 prometna nesreća s jednom poginulom osobom, dok je 2019. bilo 220 prometnih s četiri poginule osobe.

Sigurno je da možemo biti zadovoljni sa stanjem sigurnosti u cestovnom prometu tijekom prošle godine, unatoč blagom porastu ukupnog broja prometnih nesreća. Najvažnije je da je smanjen broj prometnih nesreća s poginulom osobom – konstatira Jurak. Najviše nesreća dogodilo se zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozila (60), nepropisnog kretanja kolnikom (22), nepoštovanja prednosti prolaska (21), nepropisnog skretanja (23), nepropisnog uključivanja u promet (33)… Najveći se broj utvrđenih prekršaja odnosi na prekoračenje dopuštene brzine kretanja (2145), nekorištenje sigurnosnog pojasa (302), vožnju pod utjecajem alkohola (291).

Ivica Getto

Next Post
»
Website Apps