Državna imovina na području cijele Hrvatske već godinama je predmet brojnih rasprava, no malo-pomalo nazire se rasplet problema. Država se rješava imovine koja se ne koristi i koja joj je stoga veliki teret, posebice ako u jedinicama lokalne samouprave (JLS) postoji rješenje za njihovu budućnost. Stoga je iz godine u godinu sve više neiskorištenih objekata, građevinskog zemljišta i ostalih nekretnina koji su iz državnog prešli u lokalno vlasništvo ili je država dala odobrenje za njihovo korištenje.- Na području Osječko-baranjske županije, u razdoblju od studenoga 2016. godine do prosinca 2020. godine, u korist jedinica lokalne samouprave, trgovačkih društva u vlasništvu JLS-a, kao i u korist same Županije, sklopljeno je 28 ugovora o darovanju ukupne vrijednosti 64.089.962 kune, pet ugovora o davanju na uporabu, jedan ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijednosti 57.900 kuna, jedan ugovor o osnivanju prava građenja bez naknade, 10 ugovora o osnivanju prava služnosti bez naknade i 14 tabularnih isprava. U navedenom razdoblju sklopljeno je i 138 ugovora o kupoprodaji s fizičkim i pravnim osobama za nekretnine prodane na području Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti 21,3 milijuna kuna – kažu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, naglašavajući kako se postupci rješavanja imovinskopravnih odnosa s jedinicama lokalne i regionalne samouprave – JL(R)S – uglavnom rješavaju sklapanjem ugovora o darovanju, osnivanju prava građenja, osnivanju prava služnosti, kupoprodaje, razvrgnuća suvlasničke zajednice na zemljištima, stanovima i poslovnim prostorima u suvlasništvu JL(R)S-a i RH, izdavanja tabularnih isprava na nekretninama koje su u zemljišnim knjigama upisane kao državno vlasništvo i koje su se na dan 1. siječnja 2017. koristile kao škole, domovi zdravlja, bolnice i druge ustanove, te one koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe.

Tema brojnih razgovora na lokalno-državnoj razini bila je i belomanastirska vojarna koja već godinama ne koristi gotovo ničemu. Od mirne je reintergracije korištena tijekom poplave u Posavini, kada su djelomično obnovljeni neki prostori u kojima su zbrinuti psi s ugroženog područja, te u vrijeme migrantske krize, kada je u njoj bio prihvatni centar. U tamošnjim skladištima doniranu je robu dijelio Crveni križ, a mjesta se našlo i za vozni park vatrogasaca. Lobiranja gradskih čelnika, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Robom, ipak su, bar djelomično, urodila plodom.

– Vojarna je dana na uporabu Gradu ugovorom o davanju na uporabu od 11. studenoga 2020. u svrhu obavljanja djelatnosti javne namjene, za potrebe obavljanja djelatnosti DVD-a, skladišta za GD Crvenog križa, spremišta za vozila Baranjske čistoće i obavljanje drugih javnih djelatnosti na području grada – kažu u Ministarstvu. U državnom su vlasništvu na području Belog Manastira još neke nekretnine, među kojima plac bivše Astre, park kod kolodvora, bivši restoran poznatiji kao ‘‘Mrtvac‘‘…

Ivica Getto

Website Apps