30-GODIŠNJAK ODLAZI IZ OSIJEKA

 

Idem u nepoznato, ali nije me strah, velik je to izazov koji će se isplatiti

Prodao sam sve svoje stvari, od odjeće do računalne opreme, i skupio oko 6.000 kuna, koliko mi je potrebno za avionsku kartu do Kanade. Imam još nešto novca uz sebe koji će mi biti dovoljni za početak, a sve ostalo doći će polako – ispričao je jučer uoči noćnog putovanja Tihomir Adamec.

Sve više mladih Osječana u posljednje vrijeme u potrazi za poslom odlazi u Kanadu, jedan od njih je i naš tridesetogodišnji sugovornik, koji je na ideju o preseljenju došao prije nekoliko mjeseci.

Želi pristojan život

– Ljudi ostaju bez posla, ne dobivaju plaću za ono što rade, nemaju novca… Odlučio sam priliku za rad potražiti u dalekoj Kanadi, a najviše će mi nedostajati prijatelji i obitelj. Ovdje živim od danas do sutra, a to nije nikakav život, želim živjeti pristojno i za svoj rad dobivati pristojnu plaću. Imam prijatelja u Montrealu kod kojeg ću biti u početku, a očekujem da ću ubrzo naći posao. Imam međunarodnu vozačku dozvolu za sve kategorije i nadam se da ću se bar kao vozač negdje zaposliti. Početna plaća je od dvije do tri tisuće dolara, što je posve dovoljno za neki normalan početak. Besplatni tečaj učenja jezika je još jedna mogućnost koju ću imati, pa vjerujem da ću ga vrlo brzo svladati. Snalažljiva sam osoba koja voli raditi i uvjeren sam da ću se vrlo brzo snaći, jer samo tražim priliku za rad – kaže Tihomir.

Dozvola na tri godine

Jedna putna torba i karta u jednom smjeru jedino je što ovaj mladić nosi sa sobom. “Radnu i boravišnu dozvolu dobit ću na tri godine, a prve dvije godine ne smijem izaći iz države. Želja za boljim životom je jača od svega, jer jednog dana svojoj obitelji želim omogućiti pristojan život. Današnja tehnologija će mi omogućiti da ostanem u stalnom kontaktu sa svojim prijateljima, a neki od njih također razmišljaju o odlasku iz Osijeka, iz siromašne Hrvatske. Idem u nepoznato, ali nije me strah, velik je to izazov koji će se sigurno isplatiti», ističe Adamec. Hoće li se jednog dana vratiti, to još ne zna, a je li Kanada obećana zemlja za mladog Osječanina Tihomir je obećao podijeliti za nekoliko mjeseci s čitateljima Glasa Slavonije.

Ivana MIHALJEVIĆ
Glas Slavonije
Website Apps