Neulaganje Hrvatskih željeznica u Osijek je zabrinjavajuće. Odnosi se to posebice na nezainteresiranost HŽ-a oko rješavanja problema nezaštićenih opasnih pružnih prijelaza.

Naime, na području grada Osijeka nalazi se 12 pružnih prijelaza koji su označeni samo znakom stop i “Andrijinim križem”. Takvi prijelazi potencijalna su opasnost za vozače s obzirom na to da i najmanja nepažnja može biti pogibeljna.

U posljednjih desetak godina na nezaštićenim pružnim prijelazima u Osijeku poginulo je osam osoba, brojni su ozlijeđeni, a posljednji tragični primjer je iz 13. listopada ove godine kada je u naletu vlaka na automobil, u industrijskoj zoni, smrtno stradao 18-godišnjak.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo ističe da Grad Osijek želi biti partner HŽ-u u uređivanju željezničkog kolodvora i uređivanju nezaštićenih pružnih prijelaza, međutim HŽ se na sve upite oglušuje.

– Željeznički kolodvor je iz 17. stoljeća a autobusni iz 21., želimo da se i željeznički kolodvor sanira i uredi, želimo biti partneri. – kaže Bubalo. Ističe da su ljudski životi još važniji, upravo iz tog razloga Grad želi zaštiti opasne prijelaze i biti partner HŽ-u, no ne može raditi na njihovoj infrastrukturi.

Bubalo je pozvao resornog ministra i upravu HŽ-a da shvate prioritet zaštite pružnih prijelaza, te da se to pitanje konačno počne rješavati. Cijena postavljanja signalizacije i rampe na jednom prijelazu iznosi oko milijun kuna. 

www.osijek-online.hr

Website Apps