Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak tvrdi da je jedino rješenje za prekid sustavnog trovanja građana Slavonskog Broda zatvaranje Janafovog naftovoda, na što Hrvatska ima puno pravo. “Jednostavno je neshvatljivo da ministar Zmajlović zataškava taj slučaj. Međutim, uskoro će Sava biti granica između EU i BiH i to više neće biti pitanje dviju država, nego će Rusi morati ispoštovati standarde EU i ukoliko već Hrvatska ne želi zaštititi svoje građane, EU će to znati”, ističe Čičak, dodajući da je posljednja takva rafinerija u Europi zatvorena još 60-ih godina prošlog stoljeća.

– Josipović time zapravo štiti svog prijatelja Dodika. Što znači dugoročno rješavanje problema? Zar se Brođani trebaju trovati još dvije-tri godine da se nešto pokrene, pita Čičak, koji za to krivi i bivšu vlast, čiji je sporazum dopustio preradu ruske nafte s četiri puta više sumpora od arapske.

Uskoro bismo mogli dobiti još jednog onečišćivača, ništa manjeg – termoelektranu u Doboju. Kinezi svojim kapitalom grade veliku TE koja bi uskoro mogla započeti s radom. Ako znamo da su upravo oni uz Indijce najveći onečišćivači i to baš zbog TE na ugljen, onda je jasno da bi uskoro Slavonija, posebice Posavina, mogla biti izložena novom onečišćenju. “Poznato je da ‘ruža vjetrova’ iz brdovite BiH uglavnom ide prema ravnici. Upravo su TE na ugljen svojevremeno bile uzrokom ‘kiselih kiša’, pa ne treba posebno objašnjavati kakva opasnost prijeti Slavoncima, poljoprivredi i proizvodnji hrane, ako se nešto ne poduzme”, tvrdi Čičak. D.Boroš

Glas Slavonije

Website Apps