ZAHUKTAVA SE BELOMANASTIRSKA PREDIZBORNA UTRKA

DZMH je u pregovorima, a HSP bi samostalno na izbore

BELI MANASTIR – Premda je 19. svibnja iduće godine, dan određen za lokalne izbore, još poprilično daleko, izborna je utrka u jedinom baranjskom gradu lagano počela. Podsjetimo, vlast u Belom Manastiru, što se gradonačelničke fotelje tiče, drži SDP, stranka koja je na posljednjim izborima kao svog kandidata postavila aktualnog gradonačelnika, Ivana Doboša. On, za sada, taji svoje ambicije, no kaže kako mu se čini da SDP može sastaviti mladu i poletnu ekipu koja bi mogla vladati gradom. S njim na čelu ili ne, pokazat će vrijeme. SDP-ov je i jedan dogradonačelnik, Nikola Redžep, dok je drugi, Živko Jalšovec, u vrijeme prošlih izbora bio u HDSSB-u.

Nakon Jalšovčeve “brisovnice” iz HDSSB-a, najjača županijska stranka svedena je praktički na samo jednog vijećnika. Stoga su HDSSB-ovci krenuli u akciju i za samo nekoliko mjeseci angažiranog rada gotovo udvostručili članstvo. Na redovitoj izbornoj skupštini belomanastirskog dijela HDSSB-a, kojoj je prethodilo predstavljanje novih pojačanja, za predsjednicu GO izabrana je do sada apolitična Jadranka Sabljak, koju mnogi vide kao HDSSB-ovu kandidatkinju za gradonačelničku fotelju. No ona je još uvijek oprezna.

– Odluka još nije donesena. Ako bude više kandidata, sjest ćemo za stol i dogovoriti se. U svakom slučaju, pristala bih na kandidaturu – kaže Sabljak, dodajući kako bi joj prioritet bio otvaranje novih radnih mjesta za mlade, infrastruktura te investicije.

I dok “većinu”, što se (do)gradonačelničkog četverolista tiče, drži SDP, omjer snaga u Gradskom vijeću je drukčiji. Na njegovom je čelu hadezeovac, dr. Davorin Bubalović, novi predsjednik ŽO HDZ-a, ali i prvi stranački “igrač” na belomanastirskoj razini. Nedavno je izjavio da ga kandidatura za župana ne zanima, što znači da bi mogao podnijeti kandidaturu za vrući gradonačelnički stolac. Osobno bi, kaže, prihvatio kandidaturu, ali ju prvo moraju “blagosloviti” gradski i županijski odbori.

Važan su kamenčić u sastavljanju cijelog mozaika i manjine. Tako Robert Jankovics, predsjednik belomanastirskog dijela DZMH i gradski vijećnik, ističe da su razgovori krenuli, prvo s dosadašnjom vladajućom koalicijom (uz DZMH, to su HDZ, HSP i HSU). Osobno bih se i nadalje volio baviti gradskom politikom, možda čak i u značajnijoj ulozi od dosadašnje.

U Gradskom vijeću participira i HSP, doduše sa samo jednim vijećnikom, Davorom Krušeljem. Unatoč lošim izbornim rezultatima, Krušelj, ujedno i predsjednik GO HSP-a, misli kako bi najbolje bilo kada bi na izbore izašli samostalno, što bi značilo i gradonačelničku kandidaturu jednog pravaša. Kojeg, još se ne zna.

Nezahvalno je prognozirati pobjednike, ali najvjerojatnije je da će svi pobjedu tražiti uz pomoć koalicija, koje su se u Belom Manastiru često razlikovale od onih na državnoj razini.

Ivica GETTO
Stranke bez vijećnika

Ne treba zaboraviti ni na stranke koje ne participiraju u Gradskom vijeću i čiji su gradski ogranci osnovani tek nakon prošlih izbora. Sve su, naime, glasniji laburisti i “starčevićevci”. Gradske vijećnike nemaju ni HSS i HNS, za razliku od SDSS-a, koji, pak, nije baš u velikoj “ljubavi” s Predragom Stojanovićem, dogradonačelnikom iz redova Srpske nacionalne manjine.

Glas Slavonije

Website Apps