SLAVONCI I BARANJCI EMOTIVNO DOČEKALI HAŠKE VIJESTI

Presuda je pokazala da je obrana naše domovine bila je časna i poštena

Hrvatska je odahnula. I zbog oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, ali još više zbog toga što je Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo konstrukciju o tezi udruživanja u zločinački pothvat.

Oslobađajuća presuda dočekana je diljem države s rukama u zraku i gromkim uzdacima olakšanja. Od Pakoštana i Đurđevca, preko Dalmacije, Zagreba, Slavonije i Osijeka.

– Ponovno smo pobijedili, ponosno je rekao Slavko Adamko. Kaže, prije izricanja konačne presude bilo ga je više strah nego 1991. godine. On je samo jedan iz skupine od nekoliko stotina okupljenjih koji su izricanje presude pratili na osječkom Trgu pape Ivana Pavla II. Zoran Brkić podsjeća, pak, kako “znamo što smo tih ratnih godina radili i kako smo to radili”. “A sada je došlo vrijeme neka pakiraju kofere oni koji su prodali naše generale”, kaže Brkić. “Imamo Hrvatsku, uz Božji blagoslov pobijedila je pravda i istina”, poručuje Mirko Kovačević. Damir Buljević, predsjednik Koordinacije 14 udruga, koje su organizirale osječki skup, rekao je: „Presuda međunarodnog suda sada je naposljetku pokazala ono što smo i sami znali – obrana naše domovine bila je časna i poštena.”

A na osječkom trgu jučer prijepodne bilo je mirno i dostojanstveno. Nekolicina okupljenih bila je ogrnuta hrvatskim zastavama. Točno u osam sati instaliran je videozid, dvadesetak minuta kasnije pojavile su se prve skupine, grupirali se bivši suborci. U petnaest minuta do devet sati Papin trg bio je solidno popunjem. U tim trenucima okupljene je obišao i Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, želio se uvjeriti je li u organizacijskom smislu sve u redu.

Zastave u znak slavlja

U devet sati, kada je počeo izravan prijenos – sve je utihnulo. Pozorno se slušalo izlaganje suca Theodora Merona, a prvi sramežljivi pljesak zabilježili smo kada je pročitano kako je odbačena teza o prekomjernom granatiranju. Slijedi još snažniji pljesak kako su redom odbacivane stavke optužnice. Sve je kulminiralo u 9.35 sati kada je konačno pročitana oslobađajuća presuda. Suze, poneki padaju ničice na koljena, poklici “Hrvatska, Hrvatska”. No, ponovno dostojanstveno, tako da ni policajci, koji su bili diskretno raspoređeni oko trga, nisu imali razloga za intervenciju. Vrlo brzo su potom reagirali osječki gradski čelnici koji su, obilježavajući oslobađajuću presudu, izvjesili svečane zastave države i grada na svim jarbolima diljem Osijeka.

S nestrpljenjem se i u orahovačkm kafićima i domovima čekala presuda hrvatskim generalima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Nakon nje, krenula je kolona automobila s hrvatskom trobojnicom na čelu, a zasvirala je vatrogasna sirena dug prodoran zvuk. “Generali su konačno slobodni. Orahovica je uz njih, ponosni smo i sretni,” rekao je sa suzom u očima, Vlado Grgić, vozač automobila s trobojnicom na čelu vesele kolone.

Prestanak opasnosti

Oduševljeni presudom i brojni Vinkovčani spontano su se počeli oko podneva skupljati u pješačkoj zoni grada, gdje su se okupljenima, među kojima su bili brojni srednjoškolci, obratili msgr. Tadija Pranjić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. “Velika je ovo pobjeda, a naši branitelji vjerovali su u krunicu koja je uvijek bila uz njih”, istaknuo je msgr. Pranjić. Župan Galić naglasio je kako je ovo konačna pobjeda Hrvatske. Kako je i najavio gradonačelnik Karlić, vinkovačka vatrogasna postrojba sirenom je označila prestanak opasnosti. “Ovaj jednominutni znak sirene označava napokon kraj rata za Hrvatsku”, rekao je Karlić.

Dario KUŠTRO/Vladimir GRGURIĆ/Roberta MESIĆ

Mladen Mikolčević

general u miru

Osječani dobro znaju što znači žrtva

Nikakvu drugu presudu ne bih prihvatio, a vjerujem ni hrvatska javnost, a posebice Osječani koji znaju što znači žrtva, što znači razaranje svakodnevnom kišom granata. A zapravo nismo niti znali razlog zašto se to događa, rekao nam je jučer, nakon oslobađajuće presude generalima, Mladen Mikolčević, general u miru i nastavio: “Zločinačkog pothvata nikada nije ni bilo, to je floskula koja nam je nametnuta, stavljena na teret u obliku političkog pritiska. Pozdravljam oslobađajuću presudu za ove zapovjednike najviših razina, a osobno o tome svjedočim, jer su bili izuzetno profesionalni i korektni. I zbog njihovih karakternih osobina, a ne zbog njihovih činova, ljudi ih ovako poštuju.

BARANJCI:
Pravda je konačno pobijedila

Premda u Belom Manastiru nije bilo organiziranog gledanja izricanja presude hrvatskim generalima, Belomanastirci su prijenos iz haške sudnice pratili u kafićima ili u svojim domovima. Gradske ulice u to su vrijeme bile gotovo puste, ali su se, nakon oslobađajuće presude, vrlo brzo napunile. Gosti kafića presudu su dočekali na nogama, a nakon njezinog izricanja, prolomio se spontani pljesak. “Ovo mi je kao rođendan. Konačno je pravda pobijedila,” samo je jedan od komentara zadovoljnih Belomanastiraca.(I.G.)

Đakovčani: Svih ovih godina u zatvoru su bili nevini ljudi

Oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču i Đakovčani su na jučerašnjem skupu potpore pred zgradom gradske uprave dočekali s oduševljenjem i pljeskom, ali i suzama olakšanja. Osnovna poruka Đakovčana je da je oslobađajućom presudom i Haški sud shvatio da su svih ovih godina u zatvoru ležali nevini ljudi.(S.Ž.)

Glas Slavonije

Website Apps