NOVI USPJEH U SURADNJI HRVATSKA – MAĐARSKA:

OSIJEK – Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Regionalna razvojna agencija s partnerima nastavljaju svoj pobjednički niz u prikupljanju i realizaciji projekata sufinanciranih sredstvima iz europskih fondova. Na posljednjem od njih, trećem pozivu za natječaj IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Mađarska (CBC Hr-Hu), na adresu najveće slavonske županije stiglo je odobrenje za 20 projekata ukupne vrijednosti 12,1 milijun eura. Riječ je o čak 51 posto od ukupno odobrenih projekata, pa je to bio razlog kojim su se na jučerašnjoj konferenciji za novinare pohvalili Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, i Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka.

– S današnjim danom broj projekata koji je iz naše županije apliciran, a odobrili su ih europskih fondovi je 254 s ukupnom vrijednošću od 118 milijuna eura – rekao je župan Šišljagić. Gradonačelnik Bubalo riječi zahvale upućuje i na adresu projekt menadžera i ureda u Bruxellesu, za koje je, kaže, “posve jasno kako perfektno rade”. Iz niza odobrenih projekta izdvojeno je nekoliko, poput “Mlinarovog puta” – odnosno postavljanja vodenice-mlina na Dravi, predvidljivo na potezu kod Galije.

– Vodenica će biti postavljena na pontonu, što znači da će biti plovna i oko nje bi se mogle raditi tematske priče vezane uz tradicionalne obrte na ovom području – pojasnio je Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grad Osijeka. Silvio Brezak, zamjenik direktora VGO Hrvatskih voda Osijek, predstavio je projekt uređenja kruna nasipa prema Višnjevcu i nastavno prema ušću Karašice, odnosno, na lijevoj obali povezivanja Podravlja i Kopačkog rita na čijoj dionici će ubuduće voziti turistički vlak. Predstavljanje je zaključio Stjepan Ribić, direktor RRA, naglasivši kako u konačnici Županiji i Gradu nije primarni cilj sudjelovati u što više projekta, nego što više institucija i sudionika uključiti u osmišljavanje i realizaciju projekta.

Dario KUŠTRO
REALIZACIJA OD SIJEČNJA 2013.

Poziv za 3. krug IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska otvoren je u studenome 2011., a zaključen u ožujku ove godine. Aplicirana su 154 projekta ukupne vrijednosti 57,4 milijuna eura. Ipak, odobreno ih je tek 39, od kojih su 20 s područja OBŽ-a. U realizaciji ovih županijskih projekata sudjelovat će 41 partner. Potpisivanje ugovora, pa tako i početak njihove realizacije planirano je za siječanj iduće godine.

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan

Očekujemo i pomoć države

Sjenu na sjajne rezultate i ovaj put će baciti pogled u vlastitu blagajnu. Jer, upozorava župan Šišljagić, za sve ove projekte očekuje se ili pretfinanciranje ili financiranje izrade dokumentacije, pa je pitanje hoće li za to županija, Osijek, a još više manje jedinice lokalne samouprave imati dovoljno vlastitih sredstava. ”Zbog toga ćemo zatražiti i da se država kroz svoje mjere uključi u pomoć realizaciji odobrenih projekata”, naglasio je župan.

IPA CBC HRVATSKA-MAĐARSKA

154 ukupno aplicirana projekta

39 odobrenih projekata od kojih je

20 s područja Osječko-baranjske županije

41 partner je uključen u njihovu realizaciju

12,1 milijun eura ukupna je vrijednost projekata

Glas Slavonije

Website Apps