ANALIZA ZA UDRUGU FRANAK:

Krediti u švicarskim francima, zbog kojih se nekoliko tisuća građana nalazi u problemima, “izmišljeni” su proizvod hrvatskih banaka, na kojima su se značajno obogatile, a dužnici dovedeni u vrlo nepovoljan položaj – zaključak je analize prof.dr.sc. Ivana Lovrinovića i prof.dr.sc. Drage Jakovčevića s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koju su izradili za udrugu Franak. Korisnici kredita u CHF su, zaključuju, obmanjeni, i imaju puno pravo pokrenuti privatne tužbe za raskid kreditnih ugovora.

Postojanje valutne klauzule narušava monetarni suverenitet RH, jer je riječ o, “nepotrebnom i opasnom procesu daljnjeg povećanja euroizacije monetarnog sustava, koji proizvodi i negativne posljedice za gospodarstvo i društvo”. Vezivanje iznosa kredita uz CHF, tvrde, bilo je nepotrebno i štetno. “Banke su odobravale kredite u ‘fiktivnim’ francima, jer je isplata kredita obavljana u kunama”, zaključuju. Korištenje valutne klauzule je, ističu, uobičajeno u međunarodnim, no ne i domaćim transakcijama. “U našem slučaju stambeni krediti koje su odobravale banke, a bili su vezani uz franak, odnosili su se na kupnju stanova unutar Hrvatske. Njihove cijene bile su u kunama pa nije bilo potrebe da se primjenjuje valutna klauzula, jer je stopa inflacije u Hrvatskoj bila niska.”.

Niska kamata kredita u švicarcima, napominju profesori, iskorištena je u promotivnim akcijama kao sredstvo privlačenja klijenata. “Riječ je o poticanju na zaključivanje ugovora o kreditu uz jednostrano ili nedovoljno informiranje o mogućim negativnim posljedicama, na temelju čega bi korisnici kredita trebali pokrenuti privatne tužbe i tražiti raskide ugovora uz obeštećenje”, preporučuje ovaj dvojac. B.Mrvoš-Pavić

HNB SE PONAŠAO JEDNOSTRANO

U svijetu se, kažu Lovrinović i Jakovčević, 2007. i 2008. moglo očekivati da će doći do intervalutarnih poremećaja, i da će špekulanti tražiti sigurnije utočište u nekoj od svjetskih valuta. “U bankama rade stručnjaci koji su obrazovani da predvide takve trendove, a klijenti nisu. HNB nije ni izdaleka upozorio na moguće probleme, a u stvari je trebao onemogućiti kreditiranje uz valutnu klauzulu koja se odnosi na franak. HNB se ponašao jednostrano, štiteći samo one koji su se zaduživali uz primjenu valutne klauzule vezane uz euro”, ističu Lovrinović i Jakovčević.

Glas Slavonije

Website Apps