Od danas poskupljuju cigarete

1. prosinca 2012.

Od 1. prosinca u Hrvatskoj će poskupjeti cigarete i sitno rezani duhan jer Vlada podiže trošarine na duhanske proizvode. Kutija od 20 cigareta će bitiskuplja od 50 lipa do jedne kune, dok će rezani duhan poskupjeti znatno više.

Ministar financija Slavko Linić na današjoj sjednici Vlade predstavio je Uredbu o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, koja će dodatno poskupjeti cigarete, a pogotovo duhan.

Trošarina na sitno rezani duhan podiže se s 234 kuna na čak 325 kuna po kilogramu, dok će minimalna trošarina na cigarete iznositi 486 kuna na tisuću komada cigareta, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

“Ovakvim promjenama na neki način smo u poziciji utjecati da se po kutiji cigareta može dizati cijena od 0,5 do jedne kune, a veći će rast cijena ići prema najjeftinijim cigaretama”, kazao je Linić.

Kad Hrvatska uđe u Uniju, ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta.

Izvor: Danas.hr

Website Apps