Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je danas Lug i tamošnju Reformiranu kršćansku kalvinsku crkvu gdje su ga dočekali mještani, predstavnici mjesnog odbora, te crkveni dostojanstvenici. Biskup Lajos Csati Szabo zahvalio je hrvatskoj državi na skrbi za tu vjersku zajednicu i mađarsku manjinu, posebice na doprinosu obnovi crkve koju su okupatori zapalili u siječnju 1993., ali je požar ipak ugašen, a crkva obnovljena. Predsjednik je izjavio kako je Hrvatska zemlja vjerskih prava i sloboda. 
Zato uvijek rado ističem važnost poštovanja posebnosti i različitosti tradicija te jačanja međureligijskih inicijativa, što je posebno važno na područjima gdje žive pripadnici više nacionalnih i vjerskih zajednica, rekao je predsjednik. 

Dodao je kako je kako je tradicija reformacije u Hrvatskoj, koja postoji više od četiri stoljeća, važan dio hrvatskoga kulturnoga i religijskog identiteta, a sve vjerske zajednice u Hrvatskoj promiču iste moralne vrijednosti koje su u temelju svakoga demokratskog društva.
One pozivaju da se zajedno i razborito živi i radi u ozračju međusobnog povjerenja te zajedničke nade u budućnost”, poručio je predsjednik Josipović i dodao da sljedbenici reformacije pokazuju kako se u Hrvatskoj živi i radi u interesu domovine, dodao je Josipović.

www.radio-baranja.hr

Website Apps