Na jučerašnjoj tiskovnoj konferencijigrupe NTL održanoj u prostorijama društva Biljemerkant d.o.o.– u stečaju, Martin Evačić, direktor društva Narodni trgovački lanac, predstavio je planove NTL grupe za preuzimanjem većeg dijela poslova Biljemerkanta u maloprodajnim objektima na području istočne Hrvatske.

Po riječima g. Evačića, Narodni trgovački lanac d.o.o., koje je osnovano kao zajednička kompanija u 100%-tnom vlasništvu hrvatskih kompanija koje se bave isključivo trgovačkim poslovanjem, nije moglo ostati ravnodušno na probleme u kojima se našao Biljemerkant kao jedna od članica ovog društva. Naime, Biljemerkant je u proteklih nekoliko godina zapao uvelike dugove prema bankama (oko 200 milijuna kuna) i dobavljačima (oko 180 milijuna kuna) te je završio u stečaju, kao posljedica dubioznih poslovnih aranžmana, prvenstveno u Srbiji, ali i neracionalnog poslovanja, prevelikog broja zaposlenih itd.

Svjesni situacije s Biljemerkantom, ali i situacije u cijeloj Slavoniji, NTL grupa kao jedan od najvećih pojedinačnih dobavljača Biljemerkanta odlučila je sačuvati najveći mogući broj radnih mjesta firme u stečaju, a time i gospodarsku stabilnost na području domaće trgovine u regiji istočne Hrvatske.

Najvažnija vijest za zaposlenike je da će 60% od ukupno 1.000 zaposlenih u Biljemerkantu dobiti posao u novoj tvrtki, dok će se ostali nažalost pridružiti sve brže rastućem broju ljudi na zavodu za zapošljavanje. NTL će također uzeti u najam najveći dio objekata koje je Biljemerkant imao u najmu (njih oko 200 diljem Slavonije), a poseban naglasak vodit će se o selima gdje je Biljemerkant bio jedino prodajno mjesto, kako se ti objekti ne bi zatvorili.

Što se tiče velikog kompleksa Biljemerkanta u Trpimirovoj ulici od 17.000 kvadrata, cijeli kompleks je u stečaju kao i sve druge nekretnine u vlasništvu tvrtke, a NTL grupa zainteresirana je za otkup jednog njezinog dijela, upravne zgrade i skladišnog prostora, što će joj biti dovoljno za organizaciju poslovanja.

U ponedjeljak će NTL grupa održati sastanak s najmodavcima na kojem će se pokušati postići dogovor o produljenju najma tih prostora pod istim uvjetima koje je imao Biljemerkant. Iz NTL grupe također pozivaju sve lokalne i regionalne dobavljače da nastave suradnju s NTL-om što je dobra vijest za male slavonske proizvođače hrane od kojih su Biljemerkant i NTL grupa samo u prošloj godini otkupili hrane u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

Biljemerkant kao tvrtka će se ugasitii više neće postojati kao brend, a otvoreno je pitanje što će biti s dugovima prema zakupcima i dugovima za komunalije u objektima Biljemerkanta kojima je prijetilo isključenje struje. Evačić je rekao kako će sljedeći tjedan imati sastanak s ministrom gospodarstva Vrdoljakom i s predstavnicima HEP-a da se pitanje dugova riješi, a danom stupanja u najam tih prostora NTL grupa se počinje brinuti o plaćanju svih obveza.

Što se stečajnog postupka tiče, on bi trebao početi tijekom sljedećeg mjeseca, a očekuje se da će se velik dio dugovanja vjerovnika – banaka i dobavljača – uspjeti namiriti iz stečajne mase propale tvrtke.

Izvor: Osijek031.com

Website Apps