Novi poglavar Katoličke crkve, 266. papa po redu, glasovima kardinala je postao Argentinac, nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio (76). Novi papa je izabrao ime Franjo I.

Jorge Mario Bergoglio (76) je jezuit. Rođen je 17. prosinca 1936. godine, kao peto dijete talijanskih radnika u Argentini. Doktorirao je u Njemačkoj. Bio je rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu, a biskupom je postao 1992. godine. Godine 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa, a bio je i predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. godine.

Imenovan je kardinalom 2001. godine, piše IKA. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Bergoglio je sada, izborom 115 kardinala, postao prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa iz reda isusovaca. Tumači se da je odabrao ime Franjo I. u čast Franji Asiškom, što se tumači kao orijentiranje crkve prema siromašnima.

Guardian novog papu naziva ‘skromnim čovjekom s praktičnim pristupom siromaštvu’, te navodi da zastupa teologiju oslobođenja koja kritizira Crkvu kao preokupljenu moći. Ipak, uživa veliko poštovanje visokih dužnosnika crkve. List navodi da je Bergoglio, kada je 2001. imenovan kardinalom, uvjerio stotine Argentinaca da ne lete u Rim, već da novac koji su mislili potrošiti na zrakoplovne karte daju siromašnima. Također, bio je žestoki protivnik odluke iz 2010. kada je Argentina legalizirala gej brakove tumačeći kako djeca imaju pravo da ih odgajaju otac i majka, iako je istaknuo da homoseksualce treba poštovati.

List navodi da se mnogo pričalo o njegovoj poniznosti: odrekao se i grandiozne kardinalske rezidencije u Buenos Airesu te preselio u mali stan, a odbio je i službenog vozača te se odabrao voziti javnim prijevozom. Iako se protivi gej brakovima, ima praktičniji pristup pitanju kontracepcije, koja, po njemu, može biti dopuštena kako bi spriječila širenje bolesti. Ekumenist je, otvoren za dijalog vjera, a za njega se ne vežu nikakvi skandali.

Zanimljivo je i da je Bergoglio bio i prvi po glasovima iza Josepha Ratzingera na konklavi 2005. godine.

 

net.hr

Website Apps