PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Od 370.000 nezaposlenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, samo bi njih 3300 otišlo u drugu državu ako bi na taj način dobili posao, a tek njih 6300 spremno je za radno mjesto otići u drugi grad. Samo 11.000 nezaposlenih uložilo bi u svoju edukaciju ako bi to poboljšalo šansu za pronalazak posla. Porazni su to podaci iz ankete Zavoda za zapošljavanje koje je objavila danas Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

‘Najveći problem na hrvatskom tržištu rada je mobilnost i to ne samo zaposlenih nego i nezaposlenih i poslodavaca’, kazala je Tatjana Dalić u raspravi o promjenama na tržištu rada koje se očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, piše Jutarnji.hr. Okrugli stol održan je na drugom danu ‘HR Days’ konferencije s područja upravljanja ljudskim resursima koju su u Rovinju organizirali portal MojPosao i tvrtka Selectio.

Uz ionako lošu obrazovnu strukturu i nedostatak kompetencija nezaposlenih, nespremnost na mobilnost tako samo dodatno smanjuje šanse nezaposlenih na tržištu rada. Prema svemu sudeći, to će se minimalno promijeniti i nakon ulaska Hrvatske u EU premda im se otvara europska mreža zavoda za zapošljavanje u kojoj je trenutno 1,3 milijuna radnih mjesta i 30.000 poslodavaca. Menadžer ljudskih resursa Googlea Marek Mos procjenjuje kako je dosta sličnosti između Hrvatske i Poljske.

‘S jedne strane Poljaci nisu bili spremni zbog posla otići 50 kilometara dalje, ali su bili spremni otići 2000 kilometara dalje, primjerice u Veliku Britaniju. Jasno je zašto’, kazao je za Jutarnji menadžer Googlea Mos.

Izvor: Tportal.hr

Website Apps