MILIJARDA KUNA NOVIH ULAGANJA

Namjera je ravnopravno se nositi s najjačom europskom konkurencijom

Najveća hrvatska kompanija, unatoč krizi i nepovoljnim gospodarskim uvjetima, ove godine planira u Hrvatskoj, ali i regiji izravno uložiti oko milijardu kuna, najavio je predsjednik Nadzornog odbora Agrokora Ivan Todorić na otvorenju rekonstruirane sirane pokraj Poreča, čime je najveća privatna hrvatska kompanija zaokružila svoje investicije u istarskoj Agrolaguni u koju je od 2004. do danas uloženo 230 milijuna kuna i to na obnovu proizvodnje vrhunskog maslinovog ulja i vrhunskih vina. Tako se danas na 220 hektara maslinika proizvodi i do 100 tona ulja na godinu, a sa 610 hektara vinograda dobije se oko pet milijuna boca najkvalitetnijih vrsta vina.

Među investicijama koje su u planu u ovoj godini su, kako je kazao Todorić, dovršenje nekoliko novih farmi u Belju te daljnja ulaganja u bioplinska postrojenja. Neka od njih će biti i u Istri s obzirom na velike količine biootpada koji ostaje nakon proizvodnje maslinovog ulja i vina.

Isto tako, kompanija nastavlja širenje mreže maloprodajnog lanca Konzum, posebice u Bosni i Hercegovini gdje se planira otvaranje 30 novih prodavaonica. Prema njegovim riječima, obnovljeni su kapaciteti proizvodnje u sarajevskom Kiseljaku, a zbog problema oko ukidanja ugovora sa zemljama CEFTA-e, Agrokor planira modernizaciju tvornice ulja Dijamant, a do kraja 2013. otvaranje i jednog manjeg proizvodnog postrojenja PIK-a Vrbovec koje će pokrivati tržišta BiH i Srbije.

Najmlađi Todorić vjeruje u potencijale kompanije i nakon ulaska Hrvatske u EU. “Sva naša promišljanja kako izići iz krize koja traje već četiri godine navode nas isključivo na ulaganja i investicije, što je dugogodišnja Agrokorova filozofija i vizija”, kazao je Ivan Todorić, izrazivši nadu kako se kompanija može ravnopravno nositi s najjačom europskom konkurencijom od 1. srpnja.

Glas Slavonije

Website Apps