KAKO PREŽIVITI ?

12. svibnja 2013.

Prema istraživanju DSZ-a, najmanje su plaćeni radnici u proizvodnji odjeće – krojači, šivači i sva ostala zanimanja u konfekciji. Njihova je prosječna neto plaća u prva dva mjeseca bila 2.872 kune

Svaki dan putuje iz okolice Siska u Zagreb na posao. Zaštitar je i radi u smjenama. Ponekad mu se zalomi, nakon što odradi svoju redovnu smjenu na zaštiti poslovnog objekta, i pokoji prekovremeni na osiguranju utakmice ili kakvog koncerta. Prosječno mu od kuće do posla, i od posla do kuće treba dva sata. Gradskim i međugradskim prijevozom. Poslodavac mu pokriva troškove prijevoza. Međutim, ne u cijelosti tako da dio svojih primanja troši na autobusne karte. Tako, ovaj radnik na prijevoz dodatno mjesečno potroši 500-tinjak kuna. Najgore mu je, veli, kada usred noći završi s poslom. Prijevoza do kuće tada nema. Snalazi se kako zna i umije. Ponekad vrijeme putovanja skrati, jer mu se smjena poklopi sa smjenom poznanika koji putuje osobnim automobilom.

Svaki dan putuje 120 kilometara

“Podijelimo troškove benzina. Ali nije to rješenje iako brže dođem kući. Na kraju mjeseca ispada da radim samo za prijevoz. Spavam i radim, to mi je život”, priča za Novi list M. A. zaštitar koji dnevno proputuje 120 kilometara na posao i s posla. Tražio je, veli, poslodavca da ga prebaci na rad bliže kući. U Sisak, jer bi onda putovao svega nekoliko kilometara, ali posla u tom gradu za njega nema. Možda se jednom, neko radno mjesto i otvori. Do tada M. A. će putovati, jer barem ima “posao i doprinose“. Za izlaske, veli, i onako nema vremena što zbog smjena, a što zbog putovanja.

Ovaj zaštitar je u ranim 20-im godinama, jedan je od 13,5 tisuća aktivnih zaštitara u Hrvatskoj. Zaštitar je, pak, najmanje plaćeno zanimanje u Hrvatskoj s prosječnim primanjem od 3,1 tisuće kuna. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja servisa MojaPlaća.hr koji kvartalno objavljuje podatke o plaćama.

Njihovo istraživanje trenutno obuhvaća 282 radna mjesta iz 30 djelatnosti. Za prvi kvartal ove godine obradu podataka obavili su na uzorku od 217 radnih mjesta za koje su skupili više od 10 ispitanika. Istraživanje ovog servisa samo je jedna strana priče. Druga je Državni zavod za statistiku koji daleko sustavnije prati kretanje plaća u zemlji. No, niti istraživanje servisa, a niti državna statistika u konačnici ne daju stvarnu sliku za svako zanimanje.

Slijede čistač, blagajnik…

Stotinu kuna više od zaštitara, prema istraživanju servisa MojaPlaća.hr, prima čistač ali i blagajnik. S primanjima od 3,2 tisuće kuna mjesečno oni su se smjestili na drugo i treće mjesto ljestvice najmanje plaćenih zanimanja u Hrvatskoj. Od četvrte do sedme pozicije, s prosječnim primanjem od 3,3 tisuće kuna, plasirali su se frizeri, trgovci i nekvalificirani radnici.

Radnici s jednim od deset zanimanja koja su najlošije plaćena mjesečno prosječno zarađuju od 3,1 do maksimalno 3,4 tisuće kuna. Razlika je, dakle, svega tristotinjak kuna između zaštitara koji po ovom istraživanju najmanje zarađuje, i hostese, odnosno domaćice koja mjesečno zaradi najviše među najmanje plaćenima. No, u toj kategoriji “visokih” najnižih primanja od 3,4 tisuće kuna su i operateri u kladionicama, spremačice i kozmetičarke.

I.B./Novi list
12.05.2013.
Website Apps