Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

U subotu je započelo prikupljanje potpisa građanske inicijative “U ime obitelji” na oko 2.000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj ispred katoličkih i pravoslavnih crkava, džamija, na brojnim fakultetima svih hrvatskih sveučilišta, te na najposjećenijim lokacijama svih hrvatskih gradova.

Građani se na ovaj način mogu izjasniti o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica isključivo žene i muškarca.

Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375.000 potpisa, a potpisati mogu svi punoljetni državljani Republike Hrvatske. Potpisi će se prikupljati u razdoblju od 12. do 26. 5. 2013. godine.

“U ovom trenutku Ustav Republike Hrvatske ne sadrži definiciju braka. Definicija braka kao zajednice žene i muškarca imanentna je vrijednostima, kulturi i identitetu hrvatskog naroda. Jasno definiranje braka kao upravo takve zajednice u Ustavu RH imat će snažan pozitivan učinak ne samo na zakonodavstvo, već i na cijelo društvo,” stoji u poruci ove građanske inicijative, koja je pozvala i sve udruge, vjerske zajednice i političke stranke u Republici Hrvatskoj da se pridruže akciji.

Ciljevi referenduma su:

– Osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i   muškarca

– Jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka

– Zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova

– Učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu

Website Apps