MEĐUNARODNI je dan sestrinstva, posvećen medicinskim sestrama i tehničarima koji nesebično pomažu bolesnicima.

Posao medicinskih sestara i tehničara težak je i često mukotrpan. Svjestan je toga i Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Rebro, koji i sam priznaje kako plaća i uvjeti rada nisu elementi koji navode nekoga da se počne baviti tim poslom.

“Situacija je teška, ali to je plemenito zvanje”

“Rekao bih da je ekonomska situacija takva da smo svi mi, osim što smo u jednom takvom izuzetno teškom, ali plemenitom zvanju, na neki način pogođeni tom situacijom, ali maksimalno moramo dati koliko god možemo da bismo pomogli pacijentima i to je ono što nezaobilazno dovodi do plemenitosti tog poziva”, kaže Giljević.

To nije profesija, već poziv, kojeg je prije više od 30 godina osjetila i Danica Skočen, medicinska sestra iz Zavoda za endokrinologiju. Da može, opet bi učinila isto.

“Mislim da danas nije loše biti medicinska sestra, bez obzira na priče. Mislim da su relativno dobro plaćene, s obzirom na stanje u državi, mislim da je plaća zadovoljavajuća”, ističe Skočen.

“Da biste ovo radili morate biti drugačiji od drugih i voljeti to što radite”

Adriano Friganović već 16 godina radi kao medicinski tehničar. Struka ga je nagradila priznanjem za uvođenje inovativnosti u program temeljnih postupaka oživljavanja. Splet okolnosti glavni je “krivac” što je danas u tom poslu.

“Ljubav prema pacijentima me navela na ovo zanimanje. Da biste ovo radili morate biti drugačiji od drugih i voljeti to što radite, inače ne bi mogli opstati na ovom radnom mjestu”, otkriva Friganović.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na rođendan utemeljiteljice modernog sestrinstva Florence Nightingale, koja je u vrijeme Krimskog rata organizirala prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika.

Njezine metode ubrzo su se pokazale vrlo učinkovitima jer je smrtnost u poljskim bolnicama s 40, smanjena na dva posto. Poboljšani su higijenski uvjeti, uklonjeni izvori sepse i crijevnih zaraza. Bila je to prva važna afirmacija njege ranjenika u ratnim uvjetima. Na njezinom primjeru 1863. u Ženevi je osnovan i Crveni križ.

Index.hr

Website Apps