JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SVJETSKIH VINSKIH STRUČNJAKA BIO GOST BELJA

Oz Clarke, najpriznatiji vinski kritičar u Velikoj Britaniji i jedan od najutjecajnijih vinskih stručnjaka u svijetu, proteklih je dana bio gost Belja, gdje je sudjelovao u kušanju vina i prezentacijama Vina Belje, priopćili su iz Belja.

Prema njegovim riječima, graševina Belje posebno se ističe svojom kvalitetom u posljednje dvije godine, što je rezultat kontinuiranih ulaganja u Vina Belje. Berba 2011. prva je berba u novoj vinariji Belja. Za graševinu berbe 2012., koja će se na tržištu naći krajem svibnja, Clark je istaknuo da je svježe vino, ali i dalje iznimno bogato, što je važno svojstvo graševine. Izražajni zeleni odsjaji u svjetlozlatnim nijansama i punoća te graševine odražavaju mjesto njezinog nastanka pri kušanju (taste of place). Zaključio je da je berba 2012., iako je to bila izuzetno zahtjevna vinogradarska godina, stvorila još inspirativniju, posebniju i uzbudljiviju graševinu od one godinu dana prije.

Kao vrsni poznavatelj svjetske vinske scene, Oz Clarke se osvrnuo i na potencijale Hrvatske kao vinske zemlje. “Sve vinske regije Hrvatske izuzetno su mi zanimljive, od Dalmacije do Podunavlja, svaka regija ima svoju posebnost i karakteristična vina koja predstavljaju ‘taste of place’, a od bijelih vina to su definitivno malvazija i graševina. Vina Hrvatske čine uzbudljiv mozaik vina koji svijet polako otkriva”, zaključio je Clark.

Osnivač “vinske televizije”

Oz Clarke je kao vinski kritičar Hrvatsku prvi put posjetio 2009. godine. Svoju zaljubljenost u vina opisao je rečenicom: “Vino je užitak i omogućuje ljudima sretniji život”. Svoj vinski entuzijazam već niz godina uspješno prenosi diljem Velike Britanije i svijeta te je autor brojnih knjiga ali i prve “vinske televizije” u Engleskoj.

Glas Slavonije

Website Apps