Tjedan medijske kulture

20. svibnja 2013.

Beli Manastir postaje bogatiji za još jednu manifestaciju. Učenička zadruga Mravci-znalci iz OŠ „Dr. Franjo Tuđman“ u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira i Foto-kino kulbom „Baranja-film“ po prvi puta organizira Tjedan medijske kulture.

Aktivnosti tjedna namijenjene su afirmaciji i stručnom usavršavanju učenika i nastavnika, članova Medijske skupine navedne učeničke zadruge unutar koje djeluju tri sekcije: Školski mravinjak, Mali novinari i Engleska kazališna grupa.

Tri planirane stručne radionice „Specijalizirana radionica za TV reportažu“ (Deže Kučera), „Tajne novinarstva“ (Ivica Getto) i „Novinarska fotografija“ (Dragan Francuz) zasigurno će pomoći malenim Mravcima-znalcima da što uspješnije obavljaju svoje zadatke u području pisanja članaka , snimanja reportaža i fotografiranja.

Osim stručnog usavršavanja, svoje umijeće pokazat će članovi Engleske kazališne grupe (EKG) i Školskog mravinjaka priredivši dvije kazališne večeri koje će obje početi u 19h u kino dvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

U srijedu, 22.5., građane očekuje monolog „Čuvarica sestre svoje“ članice Školskog mravinjaka, Milane Medić, s kojim se učenica 6.c razreda prethodno plasirala na državnu smotru Lidrana. Nakon monologa slijedi kraća kazališna izvedba na engleskom jeziku „Girl in da Hoodie“ članova EKG, učenika 7.c razreda. Neobična obrada djela Sida Riversa kroz sasvim neobično lice Crvenkapice i njezine obitelji otkrit će nove mlade kazališne nade.

U četvrtak, 23.5., u monologu „Gregov dnevnik“ Josipa Pejića, vrijednog Mravca i učenika 6.c razreda te sudionika županijske smotre Lidrana, prepoznat će se mnogi školarci, a nakon njega slijedi još jedna kazališna izvedba na engleskom jeziku koja će zasigurno do suza nasmijati mnoga lica. „Snow White and the Huntsman Prince“ obrada je „Snow White and the Seven Dwarfs“ Donatelle Fitzgerald i Sue Arengo, Classic Tales Play, Oxford University Press, a izvode je učenici 6. i 8. razreda; EKG.

Tjedan će svakako upotpuniti Izložba fotografija učenice Helene Stojaković, nagrađivane učenice 8.c razreda, čije otvorenje je planirano za utorak, 21.5. u 18h u predvorju osnovne škole. Helena je dugogodišnja članica Foto-kino kluba „Baranja-film“, a ovo je ujedno i prva autorska izložba fotografija jednog učenika u belomanastirskoj osnovnoj školi. Fotografije će na ovaj način krasiti školske hodnike jedan duži period, a Helenini vršnjaci i posjetitelji Škole moći će iz prve ruke vidjeti njezine vrijedne radove.

Ulaznice za obje kazališne večeri prodavat će se prije početka programa (19h), a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je isključivo daljnjem radu Medijske skupine učeničke zadruge Mravci-znalci. Cijena ulaznica je 5 kn.

Pozivaju se  svi učenici i svi zainteresirani građani da podrže  ovaj rad i uveličaju kazališne večeri i izložbu fotografija svojim dolaskom.

OŠ dr. Franjo Tuđman

Website Apps