Organizacija i funkcioniranje vatrogastva na području Vatrogasne zajednice Baranja i rješavanje problematike nastale odlaskom direktora Turističke zajednice Baranje bile su teme sastanka Koordinacije baranjskih načelnika i gradonačelnika Belog Manastira. Pozivu gradonačelnika Ivana Doboša odazvale su se sve baranjske općine koje su predstavljali načelnici ili njihovi zamjenici. Sastanku su nazočili i glavni inspektor za vatrogastvo Tomislav Širić, zamjenik zapovjednika JPVP Grada  Belog Manastira Daniel Časar i trenutno jedina djelatnica turističke zajednice Baranje Beata Kovacs.

Prihvaćena je dugogodišnja inicijativa Grada i JPVP da se po suvlasničkom principu organizira vatrogasna postojba koja bi pokrivala područje cijele Baranje, a država bi tada za financiranje decentralizirane vatrogasne funkcije izdvajala veća sredstva.” kaže gradonačelnik Doboš. S prijedlogom su se složili predstavnici svih baranjskih općina kojima je također u cilju protupožarnu zaštitu napraviti učinkovitijom, te smanjiti troškove nastale uslijed intervencija za događaje koje su izazvali sami građani kao i primjerice, velike troškove izlaska navalnog vozila prilikom spašavanja kućnih ljubimaca.

Zamjenik zapovjednika JPVP grada Belog Manastira, Daniel Časar kaže kako bi takav suvlasnički model omogućio kvalitetniju protupožarnu zaštitu, dobijanje većih sredstava od države kojoj je u cilju centraliziranje vatrogastva, te otvaranje novih radnih mjesta ovisno o potrebama i mogućnostima svake pojedine općine.  Općina Bilje sama financira svoju Vatrogasnu zajednicu koja okuplja 4  DVD-a, ali će svakako razmisliti o ovom prijedlogu.

Druga točka dnevnog reda  bila je rješavanje problematike Turističke zajednice Baranje nastale odlaskom dosadašnjeg direktora Nenada Bračuna. Naima, iza njega su ostale 3 neisplaćene plaće i još nekoliko obveza ali i 4 nova kvalitetna projekta. Ministarstvo turizma i Hrvatska Turistička Zajednica idu na ukrupnjavanje Turističkih zajednica, a područje Baranje ju i po Zakonu mora imati.

Načelnik općine Darda Anto Vukoje kaže kako njegova Općina sama po sebi nema posebnih turističkih destinacija, a OPG-ovi nemaju nikakvu korist od zajednice. Isto mišljenje imaju  općine Petlovac i Kneževi Vinogradi, dok Bilje i Draž imaju vlastite turističke zajednice.

Trenutno jedina djelatnica TZ Baranje Beata Kovača prezentirala je četiri velika projekta koja su prošla na raznim natječajima, naglasivši kako će još dva sigurno dobiti ”zeleno svjetlo” komisija međunarodnih fondova, među kojima i jedan vezan uz Općinu Darda. “Broj dolazaka u prošloj godini porastao je za 35% u odnosu na 2011. godinu, a porast noćenja za 14% posto što je TZ Baranje svrstalo među najuspješnije na ruralnom području ali i na području RH što je potvrdio i resorni ministar“. kaže Beata i napominje kako je za rad TZ Baranje na području svake pojedine općine potrebno potpisivanje posebnog Ugovora. Beata je demantirala i navodnu krivnju TZ Baranje zbog odgode ovogodišnjeg Baranja festa.

Unatoč negodovanjima, većina se načelnika složila kako je Baranji potrebna jedinstvena TZ, ali uz novi način rada. Ovih će dana biti raspisan natječaj za direktora TZ Baranje, budući je dosadašnji, Nenad Bračun, dao nepozivu ostavku.

Radio Baranja

Website Apps