Romawood je neovisna filmska produkcija i nevladina udruga sa Kosova koja daje priliku mladim Romima kako bi naučili i kroz umjetnički izričaj pokazati svoja znanja.

Nedavno, u 10-dnevnom boravku u Belom Manastiru, predstavnici Romawood-a družili su se sa svojim domaćinima, Udrugom romskog prijateljstva Luna, Beli Manastir.

-Oduševljeni smo gostoprimstvom ne samo domaćina, URP Luna i Duška Kostića, već i neromskih organizacija, poput Gradskog kazališta Beli Manastir i svih dragih ljudi koji su nas jako lijepo prihvatili i s kojima smo ostvarili divnu suradnju i prijateljstvo, ističe Faton Mustafa iz Romawooda i dodaje kako je URP Luna i Kostića „pronašao“ putem odličnih europskih preporuka od raznih organizacija i pojedinaca.

Desetodnevne radionice su zaista bile ispunjene maštom, radom i učenjem, na kojoj su polaznici učili i naučili osnove snimanja kratkometražnih filmova kamerom i mobitelom.

Poslijednjeg dana boravka u Velikoj vjećnici zgrade p+8 mnogobrojnoj publici predstavljen je rezultat radionica – šest kratkih filmova belomanastirske djece i mladih te 60-minutni dokumentarni film o životu Roma u predgrađu Beograda, nazvan „Lepa Diana“ srbijanskog redatelja, a koji je prikazan 29. srpnja u Motovunu.

Mlada ekipa Romawooda, Sami, Faton i Denis Mustafa, nakon povratka na Kosovo, 27.srpnja vratili su se u Hrvatsku i to na 16. Motovun Film Festival, na kojem su se prikazivali i njihovi filmovi i to na završnici festivala u dijeli nazvanom „Motovun mala mahala“.

Uz 20-ak sudionika radionice, trojac s Kosova imao je prilike i upoznati se sa čarima baranjske kuhinje i tradicijskih jela, upoznavanje grada i Baranje, običaja i povijesti te zajednička druženja ali i nastavak suradnje.

Domaćini iz Lune su kao posebni gosti boravili na ovogodišnjem filmskom festivalu u Motovunu koji je završio u srijedu, 31.srpnja.

Website Apps