Zaposlenost i Baranja?!

5. rujna 2013.

 

BELI MANASTIR – Kada bi ”slučajni prolaznik” usporedio broj nezaposlenih Baranjaca u, primjerice, veljači, sa srpanjskom brojkom, najvjerojatnije bi pomislio kako je u regiji između Dunava, Drave i Republike Mađarske sve ”krasno i bajno”, kako se radna mjesta otvaraju iz mjeseca u mjesec, te kako ovaj dio Hrvatske poprilično odskače od ostatka zemlje. U veljači je, naime, na belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bilo evidentirano 6.867 nezaposlenih, dok ih je krajem srpnja bilo za više od 1.000 manje (5.822). Broj nezaposlenih opadao je iz mjeseca u mjesec. No, riječ je samo o statistici, koja često nema veze s pukom stvarnošću. Doduše, broj evidentiranih na Zavodu zaista je opadao, ali ne zbog otvaranja novih radnih mjesta, već zbog potrebe za odlascima daleko od kuće u potrazi za zaradom. Onom sezonskom.

– To je uobičajeno za ljeto. Većina Baranjaca odlazi negdje na more, dio ih radi u javnim radovima, neki se sezonski zapošljavaju u građevinskim radovima, a neki tijekom ljeta odlaze u inozemstvo – objašnjavaju u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje. Kako se ljeto i sezonski radovi bliže kraju, broj nezaposlenih se opet ”vraća na staro”. Tako je već u srpnju, u odnosu na lipanj, nezaposlenih bilo više približno 0,5 posto, dok će postotak znatnije porasti krajem rujna.

– Na moru ću izdržati dok god budem mogao. Teško je, ali se može dobro zaraditi – priča Goran iz Belog Manastira, naglašavajući kako ga već hvata strah od povratka u Baranju. Pokušat će, dodaje, kada se vrati, naći neki konobarski posao i željno se nadati ”pravom” poslu. U istom mjestu na Jadranskoj obali, dodaje, susreo je nekoliko svojih sugrađana koji su se uspjeli zaposliti na neodređeno vrijeme, većinom kao zaštitari. I takva solucija bi mu, kaže, odgovarala.

Inače, u ovom trenutku, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje, bez posla je 1.028 Baranjaca koji nikada do sada nisu radili. ”Pod istom su kapom” sa 774 osobe koje su radile između 10 i 20 godina, te sa 274 ljudi koji imaju više od 30 godina radnog staža. I nadalje zabrinjava podatak da je bez posla gotovo 3.000 osoba u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 25 i 40 godina, dok vjerojatno nikada više neće raditi njih 300-tinjak starijih od 60 godina.

 

 Autor: Ivica Getto
Website Apps