ETNO SUSRETI BILJE 2013

9. rujna 2013.

BILJE – Završeni su 14. biljski Etnosusreti, jedna od respektabilnijih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Opet su Biljani brojnim gostima pokazali da Etnosusrete svakako treba posjetiti i uživati u raznovrsnoj ponudi autohtonih delicija, rukotvorina i proizvoda iz domaće radinosti. Dakako, ne treba zaboraviti ni kulturno-zabavni dio priče, a igrom slučaja, ove su godine Etnosusreti bili i odredište ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, koji su na velikom ekranu mogli pratiti kvalifikacijsku utakmicu između Srbije i Hrvatske.

Još u petak goste je dočekalo 60-ak štandova na kojima su bili izloženi suveniri, medovi, vina, rakije, kolači, slatke i ljute mljevene ovogodišnje paprike, ajvari, te ostali domaći “pripravci”. Iz prikrajka je dopirao miris lovačkih specijaliteta, a pravi odmor za oči bio je pogled na šarane u rašljama, koje su vješte kulinarske ruke izlagale užarenoj masi. Dan je, u sitne sate, završio koncertom TS-a Džentlmeni.

“Ista meta, isto rastojanje” i u subotu. Prekrasno vrijeme i raznovrsna ponuda drugog su dana privukli još više posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Za subotu su organizatori isplanirali niz raznih događanja, pa su tako posjetitelji mogli sudjelovati, ili pogledati natjecanje u starim sportovima te prikaz kandžijanja i streličarstva. U poslijepodnevnim satima uslijedio je mimohod KUD-ova, koji su se od dvorca Eugena Savojskog kretali do središta mjesta. Nakon zajedničkog nastupa, na pozornicu su se penjali folkloraši iz Vardarca, Donje Dubrave, Gradića i Bilja, muška i mješovita vokalna skupina iz Babine Grede, te udruga Šokačka grana iz Osijeka. Sve skupa završilo je koncertom Canasta benda.

Manifestaciju su posjetili brojni gosti, među kojima i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Zadovoljstvo dvodnevnim programom, unatoč činjenici što je za Etnosusrete utrošeno upola manje novca nego prošle godine, izrazio je načelnik općine Bilje Željko Cickaj.

– Iza nas su 14. Etnosusreti i s obzirom na skromna financijska sredstva, moram reći da sam zadovoljan, iako uvijek može bolje – istaknuo je, naglasivši kako mu je drago što manifestacija privlači pozornost građana. Najbolji dokaz tome, dodao je, brojni su domaći izlagači i veliki broj posjetitelja. No, nastavio je, već sada razmišljaju o određenim promjenama.

– Treba se vratiti onome zbog čega su biljski Etnosusreti osnovani, starim zanatima i običajima, primjerice. Također, bazirat ćemo se na što više gostiju iz inozemstva. Razmislit ćemo i o budućim koncertima estradnih zvijezda koje jako mnogo plaćamo – rekao je Cickaj, napominjući kako će poraditi i na terminima održavanja.

Podsjetio je kako svako mjesto u općini Bilje ima neku svoju manifestaciju, što je bila i prvobitna zamisao – od Ribarskih dana u Kopačevu, preko Paprike festa u Lugu, do vardaračkog Festivala rakije i Kakasutesa. Dakako, zahvalio je sponzorima te svima koji su pridonijeli da se s malo novca organizira dobra manifestacija.

Inače, pokrovitelji ovogodišnjih Etnosusreta bili su Hrvatska turistička zajednica i Osječko-baranjska županija, organizator Općina Bilje, a suorganizator TZO.

Ivica GETTOFoto: Ivica GETTO/Gojko MITIĆ
Next Post
»
Website Apps