Četrdesetak seljaka, članova udruge Baranjska brazda, koji su sredinom kolovoza traktorima krenuli put Zagreba, ali ih je s puta vratila policija još u Baranji, dobilo je na kućne adrese 600 kuna teške kazne zbog, kako navode, remećenja javnog reda i mira.

Odgovornoj osobi, u ovom slučaju Petru Pranjiću, predsjedniku udruge, prijeti i veća kazna. Tako bar osobno tvrdi.

– Ovo je još jedan dokaz koliko država skrbi o svom seljaku – razočaran je Pranjić, koji ističe kako mu nije jasno zašto su kažnjeni kada s policijom nisu ulazili ni u kakve sukobe, već su, nakon što su zaustavljeni, bez ikakvih trzavica svoje traktore okrenuli i vratili se kućama. Pranjić kaže da su jedini u Hrvatskoj koji su zbog događanja toga dana kažnjeni.

– Na nekim je punktovima bilo čak i ekscesa, ali, prema informacijama koje imam, nitko nije kažnjen. Što smo mi Bogu, odnosno nadležnima skrivili – pita se Pranjić. U ime kažnjenih seljaka tvrdi kako će kazne – ignorirati.

– Svi su složni oko neplaćanja kazni. Napravite mjesta u zatvoru – poručio je na kraju, naglasivši kako će kaznu odraditi boraveći nekoliko dana iza rešetaka. Podsjetimo, uoči odlaska u Zagreb isticao je kako se ne boje prekršajnih prijava i kazni, tvrdeći kako su seljaci već dovoljno kažnjeni.

– Ako Pero (bivši ministar Čobanković, nap.a.) za 28 milijuna može tri mjeseca guliti krumpire i mi ćemo mu praviti društvo – slikovito je objasnio tada. Sličnu priču čuli smo jučer od još nekoliko baranjskih seljaka koji su bili spremni krenuti put Zagreba i blokirati zgradu Ministarstva poljoprivrede. Saša Pavković iz Luča, primjerice, kaže kako nisu kažnjeni zbog višednevne blokade, već zaustavljanja traktora na obilaznici.

– Nismo ih zaustavili iz hira nego zato što nam je policija blokirala put – tvrdi, dodajući kako ni on kaznu platiti – neće.

 

Preuzeto: Glas Slavonije

Next Post
»
Website Apps